Osijek
SEZONSKE BOLESTI

Nakon gripe stigla zarazna
bolest koja pogađa djecu
Objavljeno 9. ožujka, 2018.
Respiratorni sincicijski virus može prouzročiti bolesti donjeg dišnog sustava kao što su bronhitis/bronhiolitis i upala pluća.

I dok se sezona gripe polako bliži svome kraju s obzirom na to da bi, prema mišljenju stručnjaka, trebala završiti do Uskrsa, Osječani se suočavaju s novim bolestima čiji je uzročnik RSV (respiratorni sincicijski virus). Taj virus može prouzročiti i bolesti donjeg dišnog sustava kao što su bronhitis/bronhiolitis i upala pluća, a pogađa uglavnom djecu do šeste godine života.

- Taj respiratorni virus napada djecu mlađe životne dobi i mi smo evidentirali porast broja oboljelih. Ova će bolest zamijeniti intenzitet virusa gripe, a jednako je ozbiljna kao i gripa, i to posebno kod male djece koja su prilično ugrožena. Nije riječ o laganoj bolesti, iako kod odrasle osobe obično ne pravi nikakve komplikacije – potvrdila je dr. med. Dubravka Vuković, spec. kliničke mikrobiologije, voditeljica Službe za mikrobiologiju pri Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. Dodaje kako RSV virus može biti epidemiološkog oblika ako se pojavi u zatvorenoj skupini djece. Ne postoje preventivne mjere koje ga mogu spriječiti, a u mlađoj populaciji cirkulira obično u ožujku, ponekad i u travnju. U trenutku dijagnosticiranja RSV virusa i teške kliničke slike, pojašnjava dr. Vuković, dijete se hospitalizira, odnosno vodi se računa o tome da se ostala djeca izoliraju od zaraženog djeteta kako bi se širenje RSV virusa ograničilo koliko god je to moguće.

- Odrasli nisu toliko podložni toj infekciji, iako virus ne bira godine – poručuje dr. Vuković.

Liječnica se osvrnula i na sezonu gripe, rekavši kako posljednjih dana vidljivo opada broj uzoraka poslanih u laboratorij, njih 50 do 60 dnevno, jer broj pozitivnih na gripu rapidno se smanjio. No dr. Vuković kaže da pedijatri, infektolozi i pulmolozi još uvijek šalju uzorke u mikrobiološki laboratorij.

- Do kraja ožujka gripa će nestati i ovo je klasično kretanje epidemije kakvo pamtimo godinama. Veljača je taj kritičan mjesec nakon koje gripa jenjava, uz tek sporadične slučajeve tijekom ožujka, no zanemarive – pojasnila je dr. Vuković.

Dodajmo tome da su, prema riječima dr. sc. Tomislava Dijanića, epidemiologa u županijskom ZZJZ-u, do jučer (četvrtak) u Osječko-baranjskoj županiji evidentirane 3123 oboljele osobe, a od toga broja njih 971 u Osijeku. Dr. Dijanić pojašnjava da je u Osječko-baranjskoj županiji prošli tjedan prijavljeno 285 oboljelih osoba, no naglašava da je posljednja tri tjedna zabilježen pad broja prijava, što je još jedan pokazatelj da je ovosezonska gripa na izmaku.

Marija MIHELIĆ

Liljana Perić

predstojnica Klinike za infektologiju KBC-a Osijek

SMANJUJE SE BROJ PACIJENATA

Na Klinici za infektologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek također jenjava broj pacijenata u dnevnoj bolnici, odnosno na hospitalizaciji. Potvrdila je to prof. prim. dr. sc. Ljiljana Perić, predstojnica Klinike, dodajući da su hospitalizirani bolesnici uglavnom starije osobe s dijagnozom upale pluća.

- To je uobičajena problematika tijekom gripe, kao i bakterijska upala sinusa i sve ono što ide kao posljedica te zarazne bolesti. Gripa ide svome kraju i manji je broj pacijenata s komplikacijama. Očekujem da ćemo do Uskrsa završiti s ovosezonskom gripom – rekla je dr. Perić.

gripa

EPIDEMIJA ĆE ZAVRŠITI DO USKRSA

RSV virus može biti epidemiološkog oblika, ako se pojavi u zatvorenoj skupini djece

Najčitanije iz rubrike