Osijek
ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Bece: Kaznenih je djela manje, no povećao se broj prometnih nesreća
Objavljeno 9. ožujka, 2018.
Župan Anušić nije nazočio sjednici zbog sastanka u Ministarstvu zdravstva. Tema, neslužbeno, KBC

Deveta će sjednica Županijske skupštine, održana u četvrtak, biti zapamćena po tome što je s nje izostao župan. Nitko se nije usudio ustvrditi kako je to prvi put da prvi čovjek županije ne nazoči sjednici Skupštine (od njezina osnutka 1993.), ali je to, u svakom slučaju, rijetka situacija.

No, župan Ivan Anušić imao je valjan razlog, u četvrtak je u osam sati ujutro imao sastanak u Ministarstvu zdravstva, neslužbeno, razgovaralo se o situaciji u osječkom KBC-u i sve alarmantnijoj situaciji zbog odlaska medicinskog osoblja.

- Termin tog sastanka župan je dobio nakon što je sjednica već bila sazvana - rekao je Dragan Vulin, predsjednik Županijske skupštine, opravdavajući županov izostanak.

A čini se kako je to usmjerilo i cijeli tijek sjednice, naime, gotovo da su izostala vijećnička pitanja, posebice ona iz redova oporbe. Tek je Stjepan Krznarić (Lista grupe birača), priznavši da je župan Anušić “čovjek od akcije i učinkovitosti”, zapitao može li se nešto učiniti oko pitanja demografske obnove. Lidija Dujmović (Živi zid) pitala je zašto se tako malo izdvaja za ekološku poljoprivrednu proizvodnju.

Sjednica je i u nastavku bila bez polemika. Vijećnici nisu posebno reagirali ni na izvješće Ladislava Becea, načelnika PU osječko-baranjske, o stanju sigurnosti u Osječko-baranjskoj županiji.

- Ono se može ocijeniti povoljnim i stabilnim - ustvrdio je Bece, rekavši kako će primarni cilj njegova djelovanja biti rad na mjerama prevencije.

U 2017. godini u usporedbi s 2016. zabilježeno je smanjenje broja ukupno evidentiranih kaznenih djela, potom smanjenje broja prekršaja iz područja javnog reda i mira, kao i prekršaja iz ostalih zakonskih propisa. Ipak, kada su u pitanju prometne nesreće, njih je prošle godine bila 2141, što je deset posto više nego u 2016. U tim je nesrećama stradalo 865 osoba, od kojih su 24 poginule, 177 ih je ozlijeđeno teže i 664 lakše. Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama s nastradalim osobama su nepropisna brzina i brzina neprimjerena uvjetima, u 188 slučajeva, kao i nepoštovanje prednosti prolaska, u 173 slučaja.

Kada je u pitanju promet, vijećnici su i ovaj put upozorili na sve neuvjetnije stanje Podravske magistrale, koja je, nažalost, i prošlog tjedna odnijela tri života.

Na pitanje o migrantskoj problematici, koje je postavio vijećnik Nedeljko Bosanac (Most), načelnik Bece je potvrdio da se zaštita i kontrola državne granice na području PU u cijelosti provodi, a u tu su svrhu zatražena dodatna plovila, oprema i kadar. Inače, preko graničnih prijelaza na području PU 2017. godine zabilježeno je 3,8 milijuna prelazaka putnika. To je pet posto više nego 2016. godine.

Nije se posebno raspravljalo ni o izvještaju o stanju nezaposlenosti i zapošljavanja na području županije.

Dario KUŠTRO
DR. BOSANCU UPALILI SVJETLO

Vijećnik Nedeljko Bosanac (Most) ponovno je za govornicom imao svojih pet minuta. Požalio se, naime, da mu zbog slabijeg vida nedostaje bolje osvjetljenje za govornicom. Odmah su reagirale županijske službe, koje su upalile svjetlo na samoj govornici, koje se očito rijetko koristi pa malo tko za njega i zna...

RUDAN PONOVNO “U KLUPI”

S prvim ožujka prestao je vijećnički mandat Tomislavu Kuni. On je bio zamjena za izabranog vijećnika Darijana Rudana, koji je ponovno aktivirao mandat nakon što je, zbog osobnih razloga, on bio u mirovanju. Rudan jučer nije morao prisegnuti jer je to već učinio za konstituirajuće sjednice novog saziva Županijske skupštine.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike