Osijek
ZELENI ČETVRTAK U ČAST MEDARU

Grbeša: Kramer je bio nezamjenjiv oslonac Udruženja “Radilica”
Objavljeno 8. ožujka, 2018.
Posjetiteljima su ponuđeni proizvodi omiljenog osječkog pčelara: medeni maslac i jogurt s cvjetnim prahom

Da nije tužne sudbine danas bi Milan Kramer s nama miješao jogurt s cvjetnim prahom i posjetitelje Zelenog četvrtka častio posebnim medenim maslacem. Rečeno je to više puta jučer na gornjogradskoj tržnici gdje je ova manifestacija posvećena nadaleko poznatom osječkom pčelaru koji je život izgubio 2. ožujka u prometnoj nesreći.

Iako se ondje, kako je to uvodno pojasnila Ljiljana Olujić iz Eko Rural Neta, dijelila radost Kramerova stvaranja, njegovi najbliži suradnici nisu mogli skriti tugu što omiljeni pčelar više nije među njima.

- Bit će teško nastaviti Kramerov put, jer on je u Udruženju pčelara Slavonije i Baranje “Radilica” bio tri od četiri stupa. Bio je i više od toga. Sve što je ondje bilo je njegovo što je stvorio uz našu potporu i podršku. Kramer je taj koji je ocjenjivao med, etiketirao, pravio liste, ma radio sve što je bilo vezano uz med i jako će nam nedostajati - sa suzama u očima ispričao je Andrija Grbeša, osnivač UPSB “Radilica”, dodajući da su se on osobno kao tajnik i Kramer kao predsjednik Udruženja bavili mišlju da pčelarstvo dignu na višu razinu i godinama su kontaktirali s brojnim stručnjacima po pitanju prehrane. Jedno od najvažnijih kontakata bio je onaj s Ekonomskim fakultetom gdje su se na temu meda provodili seminari.

- Obišli smo gotovo pola Europe i s užitkom zajedno radili. Nadam se da će Udruga nastaviti Kramerovim putem i realizirati sve ono što on nije stigao. Baš smo se jučer dogovarali da ćemo nastaviti, no to će biti vrlo teško, jer našeg oslonca više nema – rekao je Grbeša. Da će Kramer nedostajati ne samo u krugu pčelara, nego i brojnim posjetiteljima, vidjelo se jučer na tržnici. Ipak, njemu u čast, brojni su posjetitelji kušali medeni maslac, jogurt s cvjetnim prahom, med koji pomaže pri mršavljenju, a Krameru u spomen podignuli i čašu s medenim čajem.

Marija MIHELIĆ
KILOGRAM StarOG krumpirA četiri kune, mladi tri puta skuplji

Kiša koja je odmah nakon obilnog snijega počela padati nije išla na ruku prodavačima na gornjogradskoj tržnici. Ondje ih se jučer okupio znatno manji broj nego inače, no kupci, kojih je također bilo malo, nisu bili zakinuti za uobičajenu nabavu voća i povrća. Izdvojili smo cijene mladog krumpira po 12, starog po četiri kune, tikvica 20, te 30 kuna za kilogram paprike babure. Od voća tražene su naranče i klementine kojih je cijena za kilogram po 15 kuna.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas