Regija
POVJERENSTVO ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA:

Obiteljsko nasilje u porastu
Objavljeno 8. ožujka, 2018.

VUKOVAR - Nakon lokalnih izbora Županijska skupština Vukovarsko-srijemske županije donijela je odluku o osnivanju Povjerenstva za ravnopravnost spolova, čija je prva sjednica održana jučer u Vukovaru, simbolično na Međunarodni dan žena. Predsjednik Povjerenstva Đorđe Ćurčić rekao je kako očekuje da će, za razliku od prethodnih, učiniti više po pitanju ravnopravnosti žena i muškaraca.

- Vjerujem kako ćemo kao savjetodavno tijelo Županijske skupštine učiniti sve što je u našem djelokrugu vezano uz ravnopravnost spolova, s tim da ćemo se bazirati na prava žena. Prema svim statistikama žene su ugrožene kada je riječ o nasilju u obiteljima, ali i po pitanju zaposlenosti i zastupljenosti u političkim strankama - naveo je Ćurčić.

Članica Povjerenstva Marija Molnar istaknula je kako su se svojedobno hrabre žene borbom na ulici izborile za jednaka prava žena i muškaraca, te da je u tom smislu situacija u Hrvatskoj danas daleko od idealne.

- Podsjećamo da su žene često neplaćene za svoj rad. Podsjećamo na opći porast nasilja nad ženama. U posljednjih deset godina u Hrvatskoj je ubijeno 300 žena od strane njihovih partnera i rođaka, a svaki dan zaprimi se najmanje 45 prijava za obiteljsko nasilje, odnosno godišnje između 11 i 17 tisuća. Dug je i trnovit put kako bismo dosegli punu ravnopravnost žena i muškaraca, a tome jednak doprinos trebaju davati svi članovi i članice zajednice u kojoj živimo - istaknula je Molnar.

Dodala je kako se samo na taj način može ostvariti puna ravnopravnost spolova koja je jedini uvjet za ostvarenje socijalne pravde bez koje nema napretka u društvu.D. Korpoš

Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

Najčitanije iz rubrike