Regija
GAJIĆANI U AKCIJI

U dvorani Lisinski koncert
za crkvu u Gajiću
Objavljeno 9. ožujka, 2018.
Udruga vinogradara i vinara “Martinovo brdo” planira pet humanitarnih koncerata

GAJIĆ/ZAGREB - Gajić je jedno od rijetkih, ako ne i jedino mjesto u Baranji koje nema crkvu. Zašto je tome tako, nitko ne zna. Bivši i sadašnji mještani su stoga odlučili sami poduzeti određene korake kako bi, bar oni koji u tom malom baranjskom mjestu još uvijek žive, imali gdje otići na misu. U toj nakani prednjači Udruga vinogradara i vinara “Martinovo brdo”, koja već godinama organizira različite humanitarne akcije kojima je osnovni cilj prikupiti novac za gradnju crkve. Do sada su, između ostaloga, organizirali razne likovne kolonije, a tamo nastala djela završavala su u fundusu Udruge. Namijenjena su prodaji, dok se tako zarađen novac čuva upravo za gajićku crkvu.

- U Gajiću je postojala crkva građena od pletera, no ona je srušena u vrijeme osmanlijskih osvajanja. Kao i u ostalim baranjskim, posebice šokačkim selima sjeverne i sjeverno-istočne Baranje, poslije je trebala biti sagrađena crkva od čvrstoga materijala, ali to se nikada nije dogodilo - kaže Janja Čeliković, predsjednica Udruge vinogradara i vinara “Martinovo brdo”, podsjećajući kako (najsvježija) ideja o gradnji katoličke crkve u Gajiću datira još iz 2004. godine. Četrnaest godina kasnije odlučili su “dodati gas”. Tako su prekjučer organizirali prvi u nizu koncerata humanitarnog karaktera, u zagrebačkoj dvorani “Vatroslav Lisinski”. Pokrovitelj je bio Grad Zagreb, odnosno gradonačelnik Milan Bandić. Nastupili su respektabilni izvođači, poput Krunoslava Kiće Slabinca, Miroslava Škore, Mirka Švende-Žige, Šime Jovanovca, Vere Svobode, Đanija Stipaničeva, Stanka Šarića, Tamburaša za dušu..., kao i TS Banda odabrana, TS Milenij, MVS Sinovi atara i FA Bilje.

- Ovo je samo prvi u nizu koncerata. Slijedi svibanjski koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, potom koncert Zvonka Bogdana, koji će 6. lipnja biti održan u Gajiću, četvrti koncert poklonit će nam Konavljani, a peti će biti održan u mađarskom dijelu Baranje - nabraja inicijatorica organiziranja koncerta Janja Čeliković, napominjući kako je nakon zagrebačkog koncerta prikupljeno 30-ak tisuća kuna. Vjeruje da će, kad-tad, uspjeti prikupiti potrebnih 400.000 kuna, koliko iznosi predračun za gradnju gajićke crkve. Objašnjava kako je riječ o malenoj građevini, crkvici s tridesetak klecala, a u koju bi moglo stajati još pedesetak ljudi.

- Takva je crkvica primjerena malom mjestu kao što je Gajić, a želimo je sagraditi samo iz zahvalnosti Bogu - kaže Čeliković, dodajući kako je sakralna građevina prema tom modelu već sagrađena u Ovčari, u Levanjskoj Varoši, nedaleko od Đakova.

Ivica GETTO
Novčana potpora i Općine Draž

Gajićka udruga vinogradara i vinara “Martinovo brdo” ima potporu i matične Općine Draž, kaže općinski načelnik Stipan Šašlin, koji nema preciznijih informacija o gradnji crkve u Gajiću. Članovima udruge Općina je, dodaje, sufinancirala put u Zagreb i pomoći će opet ako to bude bilo potrebno. Kako saznajemo od starijih mještana Gajića, tom mjestu zapravo pripada crkva svetih Petra i Pavla, premda ju mnogi nazivaju topoljskom crkvom. Informaciju je potvrdio i Šašlin. To područje, tvrde, katastarski pripada Gajiću. Crkvu je, podsjetimo, dao podići Eugen Savojski, u znak zahvalnosti Bogu nakon pobjede nad Osmanlijama, a zanimljiv je i podatak da je tamo trebao biti sagrađen i dvorac, ali je za njegovu lokaciju ipak izabrano Bilje.

400

tisuća kuna stajali bi gradnja crkvice s 30-ak klecala, u kojoj bi moglo stajati još 50-ak ljudina

U Gajiću je postojala crkva od pletera, no srušena je u vrijeme osmanlijskih osvajanja

Bez PISANE suglasnosti O GRADNJI

Članovi Udruge vinogradara i vinara “Martinovo brdo” priznaju da ni od koga “crno na bijelo” nemaju suglasnost o gradnji katoličke crkve u Gajiću. No, tvrde, od trenutka kada se ideja rodila pa do današnjih dana prošlo je puno vremena. Naglašavaju kako više ne mogu čekati pa su u cijelu priču krenuli sami. Što o svemu misli vlč. Josip Kuzmić, župnik draške Župe sv. Barbare, pod kojom je i Gajić, jučer nismo uspjeli saznati budući da se na telefon u župnom uredu nitko nije javljao.

Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

Najčitanije iz rubrike