Regija
LIJEČNIČKI POTHVAT

Vinkovački liječnici spasili mladića nakon strašnog samoranjavanja
Objavljeno 9. ožujka, 2018.
Dr. Marija Švagelj kaže kako je liječnički tim morao ukloniti popucalo debelo crijevo

VINKOVCI - I liječnici iz puno većih zdravstvenih središta dive se vinkovačkim liječnicima koji su napravili pravi pothvat spasivši život 32-godišnjeg mladića iz Lipovca koji si je nožem razrezao trbuh i izvadio crijeva. Obliven krvlju dovezen je vozilom Hitne pomoći u vinkovačku Opću županijeku bolnicu. Sve se to dogodilo prije 12 dana i nesretni mladić, kojemu je, inače, dijagnosticirana epilepsija i shizofrenija, danas je na odjelu Intenzivne njege i pri svijesti.

Operacijski tim

U vinkovačkoj bolnici kažu da je mladić vozilom Hitne pomoći dovezen oko 10 sati ujutro te je odmah reanimiran i prebačen u operacijsku dvoranu. Na operacijskom stolu liječnici su utvrdili da je pacijent prorezao trbušnu šupljinu od pupka do stidne kosti te kroz otvor iščupao kompletno tanko crijevo, čija duljina doseže i šest metara.

- Tijekom operacije u trbušnoj šupljini pronašli samo samo tri do četiri centimetra dvanaesnika i ostatka tankog crijeva, a debelo je crijevo zbog čupanja tankog bilo oštećeno na 20-ak mjesta. Cijelo vrijeme tijekom i nakon zahvata pacijent je bio stabilan, a to što nije iskrvario do dolaska u bolnicu može se pripisati jedino sreći, jer je pacijent čupajući tanko crijevo oštetio samo krvne žile manjeg promjera, a velike su ostale netaknute – objasnila je dr. Marija Švagelj, abdominalna kirurginja u vinkovačkoj bolnici, koja je, uz kirurge dr. Davora Šimundića i dr. Davora Rajića te anesteziologinju dr. Tatjanu Čičak, toga jutra spasila mladićev život. Dodaje da, s obzirom na to da je debelo crijevo popucalo na toliko mjesta, liječničkom timu nije preostalo drugo nego da ga ukloni i tako spasi život nesretnom mladiću.

Neposredno nakon zahvata mladić je zbrinut na Jedinici intenzivnog liječenja, a prije tri dana premješten je na Odjel za kirurgiju.

Dr. Marija Švagelj kaže kako njegovo daljnje liječenje uključuje transplantaciju crijeva i psihijatrijsku pomoć pa je bolnica u kontaktu s KBC-om Zagreb i KB-om Merkur.

Teška životna priča

Majka nesretnog mladića, kroz suze i još u šoku, kaže kako se nesreća dogodila oko 7 sati, kada su ona i mladićev brat još spavali, ali ih je probudila buka i vika.

- Izrezao se po trbuhu ispred kuće i plačući se uputio prema svojoj sobi na katu i dozivao mene da zovem Hitnu pomoć. Bila sam u šoku i vikala sam plačući: “Što si to učinio?!” Uto je iz svoje sobe izišao i drugi sin pa smo pozvali Hitnu, a ubrzo je došla i policija. Nisu ga mogli nosilima iznijeti, nego su ga stavili u tri deke i tako ga odnijeli do vozila Hitne, jer on je dosta krupan. Liječnik, koji je bio i moj liječnik, dr. Rajić iz vinkovačke bolnice, telefonom mi je rekao kako su ozljede strašne i da će ga vjerojatno prevesti u neku zagrebačku bolnicu, ali, evo, još je u vinkovačkoj – priča još pod dojmom tragedije majka, koju život baš nije mazio – bili su u progonstvu sedam godina, a prije dvije godine umro joj je suprug. Prima socijalnu pomoć od 1250 kuna i od toga žive, uz povremene poslove koje drugi sin nađe u selu.

- Do sada nikada nije napravio nešto ovako strašno. Jedino kada odluči ne piti lijekove, razgovarao bi sam sa sobom, plakao bi ili bi nešto nerazgovjetno mrmljao. Trebao je primiti nekakvu injekciju, ali je odbio ići liječniku. Nekada ga upute na Psihijatriju, ali ga tamo drže 10 - 15 dana i puste kući. Da je ozbiljnije liječen, možda se ovo ne bi dogodilo - kaže brat nesretnog mladića.

Miroslav FLEGO
Nije životno ugrožen, čeka transplantaciju

- Pacijent je trenutačno dobrog općeg stanja i nije životno ugrožen, no činjenica je i da on više nema crijeva pa se može hraniti isključivo venskim putem (parenteralna prehrana, nap. a.). Nažalost, zbog teškog psihičkog stanja u kojem se pacijent nalazio kada si je nanio ozljede i koje još uvijek traje, postupak transplantacije još uvijek nije moguć, pa smo u kontaktu s kolegama iz Zagreba kako bismo mu osigurali adekvatno daljnje liječenje – rekla je dr. Marija Švagelj.

Najčitanije iz rubrike