Kultura
“RUČNI RAD” U REŽIJI IVANA LEA LEME

Pinkicu uvrnuta predstava
Objavljeno 9. ožujka, 2018.
Premijerno će ova crna komedija biti izvedena u sklopu Noćne scene HNK.

Vezani članci

IVAN LEO LEMO REDATELJ “RUČNOG RADA” U SKLOPU NOĆNE SCENE HNK

Budući da je ovo crna komedija, možda se upiškite od straha

NOVA SVJEŽA MLADA IMENA U KAZALIŠTU - NINA KRALJIĆ I BOJAN JAMBROŠIĆ

Šnajder: I HNK i njih dvoje imaju svoj interes za nastup

42. OSORSKE GLAZBENE VEČERI

Festival mladim nagrađivanim glazbenicima redovito daje priliku za daljnje dokazivanje

Nimalo slučajno, na jučerašnji je Međunarodni dan žena (8. ožujka) u osječkom HNK-u održana konferencija za novinare na kojoj je najavljena najnovija dramska premijera 111. kazališne sezone “Ručni rad” (Un ouvrage de dames), crnohumorna priča francuskog pisca Jean-Claudea Danauda o položaju žena. Kako i priliči, tri su junakinje predstave, tri dame, tri gracije - kako je naglasio ravnatelj Drame, Miroslav Čabraja.

Riječ je o komadu napisanom prije četrdesetak godina, koji se uspješno i mnogo igra diljem svijeta, pa se opravdano i osječka ekipa nada repertoarnom uspjehu. Premijera je u petak, 9. ožujka, u 20 sati, a već sljedećega su dana čak dvije izvedbe - u 18 i u 20.30 sati. Osim izvedbi u travnju, već su dogovorena i neka gostovanja, najavio je Čabraja.

Kozmičkom je dramaturgijom činjenicu da se konferencija za novinare održava upravo na dan kada cijeli svijet razmišlja o ženama nazvao redatelj Ivan Leo Lemo. Upravo se prema položaju žena može utvrditi i uspjeh, slika nekog društva, smatra Lemo, omiljeni redatelj među glumicama, što potvrđuju brojni vrlo uspješni naslovi u kojima je u fokusu žena, a koje je režirao upravo on.

Danaudov tekst radikalizira položaj žena, no nije realističan, kaže Lemo, nego prenaglašava. U središtu su tri ženska arhetipa koja uzvraćaju udarac, no čini se kao da su one te koje počinju borbu.

- Ovo je pinkicu uvrnuta glumačka predstava, zahtjevna jer u njoj koegzistiraju različiti žanrovi pa zahtijeva iskusne glumice, istančanog, rubnog, čak i perverznog smisla za humor. Posljednjih dana uistinu uživamo na probama - naglasio je Lemo, dodavši kako su Anita Schmidt (u ulozi glupače Sophie), Ljiljana Krička Mitrović (gledat ćemo ju u ulozi svetice gđice Petitpas) i Jasna Odorčić ujedno i najmlađe od najstarijih pa ih resi ozbiljnost u radu, ali i najstarije od mlađih pa im ne manjka svježine.

Najmlađa od njih, Anita je Schmidt, čija je Sophie - kaže - u isto vrijeme i plaha i hrabra, zahvalila i čestitala vodstvu kazališta na hrabrosti da baš taj komad odaberu i uprizore.

Zadovoljni su radom i atmosferom svi u autorskoj ekipi, a posebice glumice. U šali nazvavši 41-godišnjeg Lemu “divnim, maštovitim derištem”, Jasna je Odorčić naglasila da se toplo nada da će muški dio gledateljstva izvući bar neku pouku iz ove predstave, na što se Anita Schmidt kroz smijeh nadovezala: “I živu glavu!”.

Oduševljena je svojom ulogom svetice (k tomu još i djevice), gđice Petitpas, i Ljiljana Krička Mitrović, čiji lik u predstavi zbog humanitarnog rada ima zajamčen put do sreće i izobilja.

Prevoditeljica je Višnja Machiedo, scenografkinja Vesna Režić, kostimograf Marko Marosiuk (kućni scenograf subotičkog Narodnog pozorišta, kojemu je to već treća suradnja s Lemom), glazba je rad Zvonimira Duspera - Dusa, a svjetlo je oblikovao Tomislav Kobia.

Narcisa VEKIĆ

10. ožujka

DVIJE SU IZVEDBE: U 18 I U 20.30 SATI

Ivan Leo Lemo

redatelj

Zahtjevna je jer u njoj koegzistiraju različiti žanrovi pa zahtijeva iskusne glumice, istančanog, rubnog, čak i perverznog smisla za humor.

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA KNJIGA MIRJANE KASAPOVIĆ: ZBOGOM POSTJUGOSLAVENSTVU!

"Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća"

Najčitanije iz rubrike