Novosti
O ZAHTJEVU ZA OPOZIV

Dalić: Frapantna je sličnost SDP-ovih i Todorićevih optužbi
Objavljeno 7. ožujka, 2018.

Saborska oporba prikupila je potpise za opoziv ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade Martine Dalić, no još nije predala svoj zahtjev u proceduru. Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je izjavio kako će se Vlada očitovati o prijedlogu oporbe za opoziv u najkraćem mogućem roku, kada prijedlog za opoziv stigne.

Martina Dalić u srijedu je odgovarala na novinarska pitanja o radu nove izvanredne uprave u Agrokoru, ali i poslala poruku oporbi koja traži njezin opoziv.

“Cilj je izvanredne uprave da se nagodba postigne u rokovima koji su određeni zakonom”, kazala je Dalić koju su novinari pitali postoji li neki plan B ako se vjerovnici Agrokora, koji su počeli dvodnevne pregovore u Zadru, ne dogovore oko nagodbe. Razgovara se o prvom nacrtu nagodbe kako bi do 10. travnja stigli do završnog plana. Prema riječima Martine Dalić, sastanak u Zadru svjedoči o tome da izvanredna uprava ubrzanim tempom ide prema svom planu postizanja nagodbe. “Stoga je sada potrebno prepustiti vjerovnicima da međusobno razgovaraju o svim detaljima toga plana i očekujem da ćemo u idućim tjednima čuti i vidjeti i prve rezultate”, istaknula je Dalić. Kazala je kako je jasno da svi vjerovnici imaju zajednički interes, a to je da svoje tražbine mogu naplatiti samo od uspješnog poslovanja Agrokora ne samo danas nego i u budućnosti. “I vjerujem da je to jedan vrlo racionalan element, koji ne samo sada rukovodi vjerovnike u njihovim razgovorima nego je ustvari element na kojemu se temelji i od kojeg je polazio cijeli postupak izvanredne uprave - očuvanje poslovanja i zaposlenosti, doprinos stabilnosti hrvatskog gospodarstva, doprinos sprječavanju nekontroliranog kolapsa brojnih hrvatskih tvrtki koji je mogao nastati od stečaja Agrokora”, rekla je, dodavši da je očuvanje poslovanja jedini način na koji vjerovnici mogu naplatiti svoje tražbine. Dalić smatra da u ovom trenutku nije potrebno spekulirati da se vjerovnici neće dogovoriti zbog toga što se u proteklih deset mjeseci vidjelo da izvanredna uprava ostvaruje rezultate na korist gospodarstva i vjerovnika. “Mislim da ovom procesu, koji je sada ušao u svoju finalnu fazu, treba dati vrijeme koje je sada tu pred nama da svi vjerovnici zajedno uz pomoć izvanrednog povjerenika i savjetnika koje imaju na raspolaganju učine taj posljednji korak”, istaknula je.

Na pitanje kako gleda na inicijativu oporbe za prikupljanje potpisa za njezin opoziv, budući da i ankete pokazuju da su građani za njezin opoziv, Dalić je rekla da je pravo oporbe da preispituje rad vladajućih. “Međutim, s obzirom na one argumente i način na koji SDP to radi, držim vrlo znakovitim, s jedne strane sve ono što govori SDP ima frapantnu sličnost s ogromnom količinom laži koju je kroz svoj tzv. blog u hrvatsku javnost pustio Ivica Todorić, s druge strane mislim da SDP sve ovo zajedno koristi kako bi jednostavno skrenuo pozornost s velikih problema koje ima u svojoj stranci. Uvjerena sam da će građani prepoznati pogrešnost izbora i odluka i pogrešnost argumenata SDP-a, a isto sam tako uvjerena da građani vrlo jasno prepoznaju i vide rezultate koje je za hrvatsko gospodarstvo stvorila Vlada svojom odlučnom reakcijom i omogućila kroz provedbu zakona o postupku izvanredne uprave”, kazala je.

Dijana PAVLOVIĆ/H
Jelušić: IZMEĐU TODORIĆA I SDP-a NEMA NIKAKVIH SLIČNOSTI

Član Predsjedništva SDP-a Ivo Jelušić poručio je Martini Dalić kako “između Todorića i nas nema nikakvih sličnosti.” “Ali, između toga na koji je način Todorić upravljao Agrokorom i Vladin povjerenik postoji zaista velika sličnost. Naime, Todorić je na štetu svojih zaposlenika i dobavljača izvlačio golem novac za sebe i svoje, a Vlada je omogućila svom povjereniku da i on iz Agrokora izvlači velik novac za svoje, možda i za sebe (?!), a tko zna i za koga još. Sličnost je velika i očita”, napisao je Jelušić na svom profilu na Facebooku.

Možda ste propustili...