Sport
UOČI SLAVONSKOG DERBIJA

Uvijek je “prštalo perje”
Objavljeno 8. ožujka, 2018.
U susretima Osijeka i Cibalije podijeljena su 252 žuta kartona, što je otprilike pet po utakmici

U nedjelju će se u Vinkovcima odigrati 52 slavonski derbi između Cibalije i Osijeka. Dosad smo se bavili raznim statistikama i junacima tih slavonskih okršaja, a ovaj put malo ćemo se pozabaviti posebnim nabojem koji nose ti okršaji.

On se najbolje može iščitati iz broja žutih i crvenih kartona koji su podijeljeni u tim okršajima. Do sada, u 51 susretu dodijeljena su 252 žuta kartona, što je u prosjeku pet po utakmici, a 19 puta pojedini su akteri derbija morali napuštati teren prije završetka susreta, jer im se “zacrvenjelo” pred očima.

Uvijek čvrsto

Najbolji opis onoga što se najčešće događalo na utakmicama slavonskih rivala možda je opisao legenardni prijeratni radijski reporter Ivan Tomić koji se s utakmica Cibalije i Osijeka nerijetko znao javiti slikovitom rečenicom: “Ovdje pršti perje k'o na čijalu”. Aluzija je to bila na čvrstu i nepoštednu bitku koja se vodila za nogometnu prevlast u Slavoniji i Baranji. Najviše su posla suci imali u utakmicama koje su odigrane 2. studenoga 2003. i 19. kolovoza 2006. godine u kojima je pokazano čak 11 žutih i po jedan crveni karton. Burne su bile i utakmice odigrane 3. kolovoza 2003. godine s 11 kartona (jedan crveni), te susreti iz studenoga 1995., veljače 2000., rujna 2007., te iz svibnja 2017. u kojima je pokazano deset kartona (na svakoj od tih utakmica bio je najmanje jedan crveni karton). Bilo je i dosta susreta sa sedam ili osam javnih opomena. Zanimljivo, veći broj isključenja imao je Osijek čiji su igrači čak 12 puta dobivali crvene kartone (Stjepan Jukić jedini je igrač koji je dvaput isključen u derbijima nap.a.), dok su nogometaši Cibalije sedam puta morali ranije napuštati teren. Najžešće bitke vodile su se 2003., kada su u dvije utakmice odigrane te godine suci pokazali čak 21 žuti i dva crvena kartona. Veliki je to rivalitet koji se na prvi pogled možda čini i pretjeranim, ali od takvih rivalstava nogomet živi pa ne treba taj veliki broj kartona uzimati kao nešto loše. On je samo dokaz s koliko strasti i želje momčadi ulaze u te utakmice.

Rijetka miroljubivost

Bilo je i ponešto utakmica odigranih bez pravih tenzija. Četiri puta dogodilo se da uopće nije bilo kartona, a jednom je pokazana samo jedna javna opomena. Tih pet utakmica s tako “niskim” intenzitetom imaju jednu zajedničku poveznicu - Osijek u njima nikada nije pobijedio! Dakle, bijelo-plavima to bi trebala biti jasna smjernica za nedjeljni derbi. Inače, u posljednje vrijeme susreti su po pitanju žestine bili raznoliki. U posljednjih osam utakmica dodijeljena su 44 žuta i dva crvena kartona (oba igračima Osijeka) što je iznad prosjeka, a najviše oštrine bilo je u veljači 2013., i u već spomenutom svbnju 2017., kada su suci podijelili devet, odnosno deset kartona (oba susreta bio je po jedan crveni). Ove sezone obje utakmice bile su u okvirima normale, pa valjda Osijek zbog toga nije pobijedio? U Vinkovcima dodijeljena su dva, a u Gradskom vrtu pet žutih kartona.

Dalibor KELER

252

žuta kartona pokazana su u 51 slavonskom derbiju u okviru HNL-a

19

put su igrači slavonskih rivala morali ranije napuštati susret zbog crvenih kartona

UTAKMICE S NAJVIŠE KARTONA

1. 12 (11 žutih i jedan crveni) - 2. studenoga 2003.: Osijek - Cibalia 2:1

2. 12 (11 žutih i jedan crveni) - 19. kolovoza 2006.: Osijek - Cibalia 3:1

3. 11 (10 žutih i jedan crveni) - 3. kolovoza 2003.: Cibalia - Osijek 3:2

4. 10 (osam žutih i dva crvena) - 19. studenoga 1995.: Osijek - Cibalia 4:0

UTAKMICE BEZ KARTONA

1. 10. travnja 1994: Osijek - Cibalia 1:1

2. 4. svibnja 2002: Osijek - Cibalia 0:0

3. 25. srpnja 2010: Cibalia - Osijek 3:0

4. 11. ožujka 2012: Osijek - Cibalia 1:2

2.

Isključenja

OSJEČANIMA ČEŠĆE POKAZAN CRVENI KARTON

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA EPSO-U PREOSTALA JOŠ BORBA ZA MEDALJE

Domaćini propuštaju završni vikend

2

PRVA HRVATSKA LIGA NOGOMETAŠICA

Na Kantridi neke nove “zečice”

3

JUNIORSKI OSJEČKI PIŠTOLJAŠKI KVARTET NASTUPIO U GRADSKOM VRTU

Pritisak domaćeg terena imao utjecaja