Novosti
STATISTIKA O ŽENAMA

Žene se sve kasnije udaju, duže žive i sve su obrazovanije
Objavljeno 8. ožujka, 2018.

Unatoč pomacima u ostvarivanju sve većih socijalnih, ekonomskih i političkih prava žena, još uvijek postoje područja u kojima žene nisu ravnopravne s muškarcima.

Iako je tema ravnopravnosti spolova društveno pitanje koje zaslužuje pozornost svih 365 dana u godini, 8. ožujka je ipak dan kada si svi postavljamo pitanje – kakav je status žena u društvu?

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena odgovor na to pitanje u pregledu je najvažnijih pokazatelja iz područja stanovništva, obrazovanja i tržišta rada dao i Državni zavod za statistiku. Svim ženama, divnima u svojoj različitosti, a kojih je prema procjeni stanovništva krajem 2016. u Hrvatskoj bilo 2,1 milijun ili 51,7 posto, DZS poželio je sretan Dan žena!

Promatrajući unatrag četrdesetak godina, prosječna starost žena u kontinuiranom je porastu, koja se od 1971. s 35,5 godina povećala za devet godina. Prema podatcima procjene stanovništva krajem 2016., udio žena u ukupnom stanovništvu u dobi od 60 i više godina iznosi 57,8 posto, napominje DZS. Takva spolna raspodjela povezana je i s činjenicom da žene u prosjeku žive sedam godina duže od muškaraca, tvrdi DZS. Žene se sve kasnije odlučuju i na stupanje u bračnu zajednicu zbog nastavka visokog obrazovanja, osamostaljivanja, a mladi sve češće i prije sklapanja braka žive zajedno. Sve navedeno pridonijelo je i povećanju prosječne dobi nevjeste pri sklapanju prvog braka u promatranome razdoblju od 1971. do danas za šest godina, ali i pomicanju dobi prvorotkinja, koje sada rađaju najčešće u kasnim dvadesetima. Kada je riječ o broju živorođenih, u nešto je većem postotku na strani dječaka. Prema posljednjim podatcima, dječje vrtiće i osnovne škole u nešto su manjem postotku pohađale djevojčice nego dječaci. U osnovnim školama s 81 posto dominiraju učiteljice, a i nastavnice sa 65 posto udjela prevladavaju i u srednjim školama. Visoko obrazovanje jedno je od područja u kojemu žene ne samo da su postigle ravnopravnost s muškarcima nego su ih i prestigle, kažu podatci DZS-a.

Naime, na visokim učilištima je 56,7 posto studentica – najvećim dijelom društvenih znanosti; čak 60 posto svih diplomiranih studenata su žene, koje su prisutnije i na doktorskim studijima. U prosjeku doktoriraju u kasnim tridesetima, najčešće u području biomedicine i zdravstva, društvenih znanosti i prirodnih znanosti. Najveći broj zaposlenih žena u pravnim osobama u 2016. bio je u djelatnostima trgovine na veliko i na malo (18,6 posto) te obrazovanja (14,9 posto), dok je najveći udio zaposlenih žena bio u djelatnostima zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (78,4 posto) te obrazovanja (78,2 posto).J.Pejaković

Žene najbolje plaćene u financijama i osiguranju

Promatrajući prosjek za 2016., DZS kaže kako su 52,3 posto radno sposobnog stanovništva činile žene, dok su među zaposlenima činile gotovo polovinu ukupnog broja. Prosječna mjesečna netoplaća žena u 2015. iznosila je 5305 kuna i bila je za 10,9 posto manja od prosječne mjesečne netoplaće muškaraca. Najnižu netoplaću imale su žene zaposlene u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (3871 kuna) i prerađivačkoj industriji (4427 kuna), dok su najvišu netoplaću imale žene zaposlene u financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja (7351 kuna) te informacijama i komunikacijama (7067 kuna). U dva područja djelatnosti žene su imale veće plaće od muškaraca, i to za 8,3 posto u građevinarstvu te za 0,2 posto u rudarstvu i vađenju.

7

godina u prosjeku žene žive duže od muškaraca

60

posto svih diplomiranih studenata su žene

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BOJAN BODRAŽIĆ, PREDSJEDNIK UDRUGE “UPRAVITELJ”

Energetska obnova: Zbog skupljih radova upitna isplativost

2

NESLUŽBENE INFORMACIJE STIŽU IZ SLOVENIJE

Novi Agrokor preuzet će
konzorcij hrvatskih tvrtki

3

ZA ZAKON KOJI POSTOJI VEĆ TRI GODINE NEKI NISU NI ČULI?!

Humanitarne akcije: Svaka kuna koju prikupite, mora biti prijavljena