Novosti
MAJČINSTVO I KARIJERA U HRVATSKOJ

Majke za bolje usluge čuvanja djece i klizno radno vrijeme
Objavljeno 8. ožujka, 2018.

Prema istraživanju “Majčinstvo i karijera”, koje je proveo Institut za istraživanje i edukaciju “Zaposlena mama” na uzorku od 1200 zaposlenih majki u Hrvatskoj, u samo 20 posto zajednica partneri preuzimaju veću brigu o djeci od majki, i to najviše u obiteljima u kojima su majke s najvišim stupnjem obrazovanja.

Također se pokazalo da je majčinstvo za veći broj žena imalo negativan utjecaj na karijeru zbog dodatnih privatnih obaveza i nerazumijevanja poslovne okoline, a istovremeno osobni prihodi zaposlenih majki u 60 posto obitelji pridonose većem dijelu kućnog budžeta. U Hrvatskoj je upravo zbog neosviještenosti najvećeg broja poslodavaca o teškoćama pri usklađivanju majčinstva s poslovnim obvezama i pokrenuta inicijativa MAMFORCE.

- Ovom inicijativom utječe se na promjene radnih okruženja u smjeru veće osviještenosti poslodavaca o obiteljskim potrebama zaposlenih žena, koje se zbog sve veće nemogućnosti usklađenja privatnih i poslovnih obaveza odlučuju na manji broj djece - objašnjava mr. sc. Dijana Kobas Dešković, predsjednica Instituta “Zaposlena mama” i kreatorica metode MAMFORCE . Sukladno s demografskim pokazateljima država viših stopa nataliteta, među faktorima uspjeha upravo su politike koje omogućavaju uvjete zadržavanja žena na tržištu rada. Toga su svjesni i u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pa je pomoćnik ministrice Ivica Bošnjak ovih dana istaknuo kako je ispunjavanje zakonskih obveza samo minimum kojim poslodavci ostvaruju društveno odgovorno poslovanje.

Tri glavna cilja koja se inače žele postići ovom inicijativom su poboljšanje postojećih i uvođenje novih oblika roditeljskog dopusta te omogućavanje fleksibilnih radnih aranžmana. Potom su to poboljšanje kvalitete i financijske dostupnosti usluga čuvanja djece i nužnost uvođenja ekonomskih olakšica za roditelje i skrbnike.

Inače, ovoj se inicijativi do sada priključilo 19 poslodavaca u Hrvatskoj, a među njima je i Hrvatska banka za obnovu i razvitak, koja zapošljava 342 osobe, od kojih 68 posto žena i 32 posto muškaraca, a upravu čine dvije žene. S obzirom na visok udio žena i velik broj male djece zaposlenika, među velikim prednostima ističe se klizno radno vrijeme, koje omogućava lakše usklađenje privatnog i poslovnog života zaposlenih. Osviještena je i Hrvatska udruga poslodavaca, koja ima 40 zaposlenika, među kojima je više žena (85 posto žena i 15 posto muškaraca).

- Na osobnoj razini, kao majka dviju djevojčica, od sedam i devet godina, dobro znam koliko je teško i izazovno spojiti privatne obveze s ambicijom napredovanja i daljnjeg razvoja karijere. No sigurna sam da roditeljstvo nije i ne smije biti prepreka za razvoj karijere. Nažalost, percepcija društva još nije toliko napredovala, ali upravo su nam zato ovakve inicijative potrebne. S obzirom na širinu koju standard obuhvaća, vjerujem da svaki poslodavac može naći prostora za poboljšanje i razvoj odgovornih upravljačkih praksi. Svojim opredjeljenjem za uvođenje obiteljski odgovornih i rodno ravnopravnih praksi HUP kao krovna udruga poslodavaca primjer je svojim članovima, no i svim ostalim poslodavcima u Hrvatskoj te lider društveno odgovornih inicijativa - uvjerena je Nataša Novaković, dosadašnja direktorica za radne odnose i ljudske potencijale HUP-a, a od prošlog tjedna predsjednica saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Te organizacije, između ostalog, osiguravaju sistematske zdravstvene preglede, dopuštaju mogućnost plaćenog izostanka za akademske, obiteljske i privatne potrebe, omogućuju korištenje zakonom dopuštenih fleksibilnih radnih aranžmana i poštuju privatno vrijeme.

Nefreteta Z. EBERHARD
ŽELE VIŠE ENERGIJE I VREMENA

Istraživanje “Majčinstvo i karijera” pokazalo je kako su ispitane majke dominantno u bračnoj zajednici (82 posto), a u vezi s trenutačnom koordinacijom posla i majčinstva naglašavaju kako bi željele imati više energije i vremena, veću plaću i viši stupanj fleksibilnosti u organizaciji posla. Istraživanje pokazuje i da prekovremeni rad smanjuje produktivnost zaposlenih majki koje imaju operativniju vrstu poslova. Ravnoteža privatnog i poslovnog života lakše je dostižna na višim menadžerskim pozicijama. Većina majki željela bi imati mogućnost izbora fleksibilnog radnog vremena.

Možda ste propustili...

ODLAZI JER JE "SDP DOŽIVIO POLITIČKI BANKROT"

SDP napustila i zastupnica Komparić Devčić

NESLUŽBENE INFORMACIJE STIŽU IZ SLOVENIJE

Novi Agrokor preuzet će konzorcij hrvatskih tvrtki

UOČI SUBOTNJEG PROSVJEDA PROSVJETARA

Tri su zahtjeva, među kojima i status službene osobe

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BOJAN BODRAŽIĆ, PREDSJEDNIK UDRUGE “UPRAVITELJ”

Energetska obnova: Zbog skupljih radova upitna isplativost

2

NESLUŽBENE INFORMACIJE STIŽU IZ SLOVENIJE

Novi Agrokor preuzet će
konzorcij hrvatskih tvrtki

3

ZA ZAKON KOJI POSTOJI VEĆ TRI GODINE NEKI NISU NI ČULI?!

Humanitarne akcije: Svaka kuna koju prikupite, mora biti prijavljena