Novosti
GUVERNER HNB-A IZNIO RECEPT ZA RAST

Vujčić: Jačati pravni sustav i reformirati obrazovanje
Objavljeno 7. ožujka, 2018.

Snažnija ulaganja mogu pridonijeti jačem i održivijem gospodarskom rastu, a s tim ciljem treba unaprijediti poslovno i regulatorno okruženje te provesti više reformi, poput pravosudnih i obrazovnih, istaknuto je na konferenciji “Ulaganja - pomicanje granica produktivnosti”, u organizaciji Hrvatske narodne banke (HNB) i Europske investicijske banke (EIB).

Guverner HNB-a Boris Vujčić kazao je da je nakon duboke i duge recesije Hrvatska već tri godine na putu oporavka, obilježenog stabilnim i utemeljenim rastom, koji se zasniva na zdravijim osnovama. Oporavljaju se i ulaganja i ove se godine očekuje njihov rast, prošle godine Hrvatska je izišla iz procedure prekomjernog deficita, a financijska tržišta snizila su kamate na državne obveznice i unaprijedila kreditni rejting, rekao je Vujčić.

No ujedno je upozorio da, s obzirom na dugoročne izazove te usporedbu s rastom usporedivih zemalja, slika gubi svoj prvotni sjaj te da procijenjeni rast između 1,5 i 2,5 posto nije dostatan da se dostigne tempo realne konvergencije ostvaren prije krize.

Pritom viša razina ulaganja može potaknuti produktivnost, povećati konkurentnost, kreirati nove poslove i destimulirati iseljavanje te u konačnici dovesti do više stope dugoročnog rasta, smatra Vujčić. “Kada je riječ o ulagačkim trendovima, bez obzira na to što možemo očekivati povećanje rasta ulaganja, teško da ćemo u bliskoj budućnosti svjedočiti stopama rasta koje smo zabilježili 2000-ih”, ocjenjuje Vujčić.

Istaknuo je da su proizvodnja i turizam preuzeli vodeću ulogu u generiranju rasta ulaganja, no kako dio koji se odnosi na proizvodnju ostaje nizak u odnosu prema usporedivim zemljama, ključno je poboljšati uvjete za privatna ulaganja. Pritom, kako je rekao, politika promicanja ulaganja treba uključivati poboljšanje funkcioniranja tržišta, pojednostavljenje regulatornog i poslovnog okruženja, jačanje sustava upravljanja i pravnog sustava te reformu obrazovnog sustava s ciljem povećanja kvalitete ljudskih resursa.

Potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco predstavio je istraživanje o ulaganjima i financiranju ulaganja koje je ta banka provela i koje pokazuje da su ulaganja u Hrvatskoj, unatoč oporavku, još uvijek znatno ispod pretkriznih razina te da je njihov oporavak glede vrsta imovine nejednak.H

Dalić: Tri Vladina prioriteta

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić kazala je da su investicije bitan pokretač i nositelj gospodarskog rasta, no kako one nisu samo fizički kapital, nego na umu treba imati i investicije u ljudski kapital, inovacije i tehnološki napredak. Istaknula je tri prioriteta Vladine politike vezana uz snažniji rast investicija i njihov veći doprinos produktivnosti gospodarstva. To su brža i bolja iskorištenost europskih sredstava, zatim mjere usmjerene na poboljšanje investicijskog okruženja, kao i horizontalne reforme usmjerene na poboljšanje funkcioniranja institucionalnog sustava. To se odnosi na reforme usmjerene na poboljšanje funkcioniranja pravosuđa, promjene u smjeru veće efikasnosti državne administracije, a, kako je naglasila Dalić, sve zajedno u svrhu stvaranja poticajnijeg i povoljnijeg investicijskog okruženja.

Možda ste propustili...

ŠTRAJKAŠKI ODBOR U PETAK PREKINUO ŠTRAJK

3. maj nastavlja rad