Novosti
ZAKON O HRVATSKIM BRANITELJIMA

Dijelovi zakona u primjeni od 2019.
Objavljeno 8. ožujka, 2018.

Novi Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji prošao je krajem prošle godine saborsku proceduru i stupio na snagu 14. prosinca 2017. S obzirom na to da su dijelovi tog zakona bili disperzirani u drugim zakonima, stvorene su brojne dvojbe među braniteljskom populacijom vezano uz ostvarivanje statusnih i materijalnih prava. U povodu toga Ured državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji organizirao je u Vukovaru tribinu za predstavnike braniteljskih i stradalničkih udruga. Predstojnik Mario Banožić naveo je kako su se nakon prvih informacija o novom zakonu koje su se pojavile u medijima počela postavljati konkretna pitanja o provedbi, jer postoje dijelovi koji nisu usklađeni s drugim ministarstvima.

“Pojedini dijelovi zakona odnosno pojedina statusna i materijalna prava koja se pronalaze u drugim zakonima nisu usklađeni s ministarstvom. Konkretno, Ministarstvo financija koje osigurava dio sredstava kroz proračun to će učiniti tek s 1. siječnja iduće godine pa će se tehnički dijelovi zakona provoditi tek tada. Sada imamo pojedine dijelove članaka koji su stupili na snagu 1. ožujka. Djeluje prilično konfuzno i zato i jesmo organizirali ovu tribinu na kojoj želimo razriješiti nepoznanice koje su se pojavile u zakonu, a proizlaze iz dijelova koje je predlagalo Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo rada i socijalne skrbi i drugi”, rekao je Banožić te dodao kako braniteljima žele pojasniti proceduru vezanu uz način podnošenja zahtjeva te medicinsku dokumentaciju koju će biti potrebno prikupiti kako bi hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji ostvarili nova statusna i materijalna prava.D.Korpoš

Samo na papiru

Mato Mutabdžić iz Županje, razvojačeni branitelj dragovoljac, izjavio je novinarima kako prava branitelja postoje samo na papiru. “Radio sam 13 godina u Sanitetu Doma zdravlja u Županji, i to na zamjenama i s kratkotrajnim ugovorima. Nedavno su primali dva djelatnika i nisam prošao, a ravnateljica je izjavila da moja potvrda o statusu branitelja ne vrijedi. Isto se dogodilo i prije šest godina. Djeca mi nikada nisu dobila stipendiju, jedno dijete otišlo je u Irsku, dvoje su tu, nitko u obitelji ne radi”, rekao je Mutabdžić.

Možda ste propustili...

VATROGASAC FRANE LUČIĆ DOBIO ODŠTETU

Sklapanje nagodbe trajalo 12 godina

GLOBALNI PROSVJED MLADIH ZA KLIMU

Na ulice će i učenici u Osijeku i Belom Manastiru

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DOGRADONAČELNICA SUGLASNA, ŽUPAN TO SMATRA PROTUZAKONITIM

Općina Antunovac ipak će platiti račun JPVP-a Osijek

2

HRVATSKI DUŽNOSNICI REDOVITI GOSTI

Sarajevski restorani, paravani za prijevare

3

NOVI KURIKULUM POVIJESTI

Veliki korak za hrvatsko društvo, mali za učenike?