Svijet
EU PRIPREMA ADEKVATAN ODGOVOR

Trump prijeti uvođenjem carina na automobile iz EU-a
Objavljeno 8. ožujka, 2018.

Vezani članci

NA POMOLU TRGOVINSKI RAT

Europa pokušava okupiti ostatak svijeta protiv SAD-a

Direktorica MMF-a Christine Lagarde izjavila je u srijedu da u trgovinskom ratu nema pobjednika, te da će makroekonomski utjecaj američkih carina na uvoz čelika i aluminija biti ozbiljan ako druge zemlje odgovore na to svojim carinama.

"Makroekonomski utjecaj bit će ozbiljan ne samo ako SAD krene, nego ponajprije ako druge zemlje poduzmu protumjere, posebice one koje će biti najviše pogođene, poput Kanade, Europe, a naročito Njemačke", ustvrdila je Lagarde u razgovoru za francusku radiopostaju RTL.

U utorak je američki predsjednik Donald Trump ponovio da mu je plan uvesti velike carine na uvoz čelika i aluminija, upozorivši pritom Europu da će biti snažno pogođena s "velikim porezom", jer ne tretira SAD dobro po pitanju trgovine.

Dogovor i razgovor

"U tzv. trgovinskom ratu, potaknutom recipročnim povećanjem uvoznih carina, nitko ne pobjeđuje, već su općenito gubitnici obje strane", kaže Lagarde, dodavši kako se nada da Trump neće ostvariti svoju prijetnju o uvođenju tih carina. "Preporučamo dogovor između različitih strana, i razgovor, razgovor...", navela je.

Ipak, Lagarde je ukazala da bi Trump možda mogao imati razloga zašto je zaprijetio uvođenjem carina na određeni uvoz, kazavši da postoji nekoliko dobrih razloga za prosvjed protiv trenutačne situacije.

"Postoje neke zemlje u svijetu koje nužno ne poštuju sporazume Svjetske trgovinske organizacije i koje nameću transfer tehnologija. Riječ je o Kini, ali ona nije jedina zemlja koja se koristi takvom praksom", ustvrdila je Lagarde.

Trump je u utorak, nakon razgovora sa švedskim premijerom Stefanom Lofvenom u Bijeloj kući, optužio Europsku uniju da "čini gotovo nemogućim" američko poslovanje s njom.

"Europska unija bila je osobito tvrda prema SAD-u. To čini gotovo nemogućim naše poslovanje s njima, a oni ipak i dalje šalju svoje automobile u SAD. Ako im uvedemo carine od 25 posto, vjerujte mi, neće to još dugo raditi", kazao je Trump. No, to bi mogao biti potez kojim će SAD sebi “pucati u nogu”.

"Europski proizvođači ne samo da izvoze automobile u Sjedinjene Države, oni tamo imaju velike proizvođačke kapacitete, omogućuju zapošljavanje lokalnog stanovništva i ostvarivanje poreznih prihoda", kazao je Erik Jonnaert iz Udruge europskih proizvođača automobila (ACEA). "Doista, neki europski proizvođači nemaju svoje najveće tvornice u EU, nego u SAD-u", istaknuo je. "Međunarodna trgovina snažan je stup konkurentnosti europske automobilske industrije", kazao je Jonnaert, ističući kako ACEA podupire slobodnu i poštenu trgovinu.

U međuvremenu bi carine na uvezene proizvode mogle dovesti do povećanja cijena u različitim sektorima. Toyota je upozorila da će, ako više ne bude mogla uvoziti u SAD jeftin čelik kako bi proizvodila automobile u američkim tvornicama, njihova cijena značajno porasti. To bi moglo smanjiti potrošnju i ugroziti američki rast koji tradicionalno vuče potrošnja kućanstava.

EU priprema odgovor

Europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstroem izjavila je u srijedu da se EU još nada da će biti isključen iz američkih mjera na uvoz čelika i alumunija, ali da priprema primjeren odgovor ako do toga dođe.

"Do sada nikakva odluka nije donesena i još se nadamo kao američki partneri da će EU biti isključen", rekla je Malmstroem na konferenciji za novinare nakon sastanka Komisije na kojem se raspravljalo o europskim protumjerama ako se ostvare prijetnje američkog predsjednika Donalda Trumpa. Malmstroem je rekla da kod uporabe sintagme "trgovinski rat" treba biti vrlo oprezan, ali da će "EU odgovoriti na razmjeren i uravnotežen način".

Trump je početkom ožujka najavio te mjere pozivajući se na nacionalnu sigurnost, što EU odbacuje kao posve neutemeljeno obrazloženje.

"Teško je razumjeti da saveznici mogu predstavljati prijetnju za nacionalnu sigurnost", rekla je Malmstroem. Komisija priprema privremenu listu američkih proizvoda na koje bi EU mogla uvesti carine ako se ostvare američke prijetnje. S tim popisom će najprije upoznati zemlje članice prije nego što ih objavi.Hina

Carine bi naštetile svima

Trgovina automobilima između EU-a i SAD-a predstavlja oko deset posto ukupne trgovine dviju regija, objavila je ACEA. Prema podacima udruge, SAD je najveća destinacija za uvoz europskih automobila i istodobno treći po veličini izvoznik automobila u EU po vrijednosti ostvarenoj prošle godine, predstavljajući 15 posto ukupnog uvoza u EU.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KVAR U OPASNIM VODAMA BLIZU NORVEŠKE

Bio je na rubu katastrofe: Kruzer i putnici spašeni

2

ZAPALIO ZASTAVE EU-a I NATO-a

Šešelj protiv NATO-a i EU-a

3

BREXIT: OVAJ TJEDAN NOVO GLASANJE O SPORAZUMU

Gubi li Theresa May i potporu vlastitih ministara?