Osijek
U POVODU MEĐUNARODNOG PRAZNIKA

Konferencija “Žene u poduzetništvu”
Objavljeno 8. ožujka, 2018.

U organizaciji Osječko-baranjske županije, u povodu Međunarodnog dana žena, jučer je održana konferencija “Žene u poduzetništvu”, na kojoj je sudjelovalo 50-ak poduzetnica s područja OBŽ.

Na njoj je održan niz predavanja kojima je cilj educiranje žena poduzetnica. Bilo je riječi o prodajnim i komunikacijskim vještinama, real-time marketingu i društvenim mrežama, financijskom povezivanju u zajednici, poslovnom odijevanju žena... Također su predstavljena dva javna natječaja koje je raspisala Osječko-baranjska županija. Jedan je za kreditiranje poduzetnika iz projekta “Kreditiranje obrtnih sredstava”, a drugi kreditiranje iz programa “Kreditom do uspjeha” - Mjera 1. “Kreditom do konkurentnosti”. Predstavljen je i "Program kreditiranja ženskog poduzetništva" HBOR-a. Kako je istaknula Sunčica Oberman Peterka, prodekanica za nastavu i studente i voditeljica studija Poduzetništvo na osječkom Ekonomskom fakultetu, oni na fakultetu pokušavaju razbiti predrasudu da je poduzetništvo samo pokretanje poslovnog pothvata.

- Poduzetništvo smatramo načinom života, načinom razmišljanja i učimo studente da ne postoji malo, srednje i veliko poduzetništvo, pa tako ne postoji žensko i muško poduzetništvo. Treba govoriti o temama koje mogu pomoći ženama da se bolje snađu u svijetu poduzetništva koji je u Hrvatskoj, nažalost, još uvijek muški svijet. Prema istraživanjima, u Hrvatskoj je dva i pol puta više muškaraca koji pokreću poduzetničke pothvate nego što je to žena - rekla je Oberman Peterka naglasivši da se žene za ulazak u svijet poduzetništva odlučuju iz nužde, najčešće jer su ostale bez posla. Dodala je kako ni sustav nije naklonjen ženama jer se od njih očekuje da se brinu o obitelji.

- Primjerice, malo je vrtića koji rade dvokratno ili koji rade poslije 16 sati - naglasila je. “Uvjeren sam da nije jednostavno biti žena poduzetnica. Vidimo to na temelju brojki koje pokazuju da je broj žena poduzetnica ipak puno manji od broja muškaraca poduzetnika. Na svom poduzetničkom putu žene nailaze na mnoge prepreke, ali raduje da ih uspješno svladavaju. Županija ne sjedi skrštenih ruku, kroz brojne programe i mjere nastojimo stvarati pozitivnije i stimulativno poduzetničko okruženje. Takvih mjera i programa ima tridesetak ove godine i za tu namjenu osigurali smo 5.600.000 kuna”, rekao je Petar Lagator. J. Nikolić

Možda ste propustili...

RADIONICE SUBOTOM U STUDIJU ECCENTRIC

Sve što ste ikada htjeli znati o prehrani

GRADSKA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA

Korištenje BOSON setova dodataka za micro:bit

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas