Osijek
PREKOGRANIČNA SURADNJA HVATSKE I MAĐARSKE

Poboljšanje kvalitete života
i okoliša kroz projekt “SUECH”
Objavljeno 7. ožujka, 2018.

Grad Osijek u suradnji s partnerima iz Hrvatske – Regionalnom razvojnom agencijom Slavonije i Baranje, Obnovljivim izvorima energije i udrugom EU Centar te partnerima iz Mađarske provodi projekt usmjeren poboljšanju kvalitete života i okoliša u prekograničnom području kroz zajedničke aktivnosti u području održivog korištenja energije, uključujući i energetsku učinkovitost objekata i zgrada u javnom vlasništvu. Nositelj projekta je Grad Osijek, njegova ukupna vrijednost iznosi 246.000 eura, a sufinanciran je u 85-postotnom iznosu europskim novcem.

Cilj je projekta da se jačanjem postojećih veza i širenjem postojećeg znanja osigura praktična primjena učinkovitog i održivog korištenja energije u zgradarstvu s obje strane granice i u svim segmentima društva, rečeno je u srijedu na konferenciji "SUECH projekt" održanoj na Građevinskom fakultetu.

- Grad Osijek kroz ovaj je projekt do sada već realizirao projekt energetske obnove za tri vrtića – Latica, Nevičica i Jaglenac, OŠ Vijenac, kao i projekt energetske obnove i ventilacije športske dvorane i OŠ Ljudevita Gaja. U okviru projekta sada je aktualna izrada studije potencijala korištenja obnovljivih izvora energije na području grada Osijeka – kaže dogradonačelnica Žana Gamoš. Zvonimir Klobučar, zamjenik ravnatelja Regionalne i razvojne agencije Slavonije i Baranje nada se da će upravo uz prekograničnu suradnju završiti započeto.

- U našem slučaju radi se o financiranju dokumentacije za projekt fotonaponske elektrane na području kampusa Sveučilišta u Osijeku. Ovo je prvi korak gdje smo financirali dokumentaciju, u drugom koraku upravo iz prekogranične suradnje, nadamo se da ćemo izgraditi tu elektranu. Ovi su projekti jako dobri jer daju izdašna financiranja – kaže Klobučar. Projekt završava 31. svibnja 2018. godine. J. Pejaković

Možda ste propustili...

GRADONAČELNIK NA KARDIOLOGIJI

Vrkić: Dobro sam i sve vas puno pozdravljam!

STOP „OSVJEŽIVAČIMA ZRAKA”

Policija privodi dilere i češće obilazi škole

RADOVI U ERNESTINOVU

Obnova staza u Parku skulptura

Najčitanije iz rubrike
oglas