Osijek
PREDAVANJE PROFESORICE MERCEDES BALLBÉ TER MAAT

Potencijal art terapije u odgoju i obrazovanju djece
Objavljeno 8. ožujka, 2018.

Na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u suradnji s Umjetničkom akademijom u Osijeku održano je pozvano predavanje prof. dr. sc. Mercedes Ballbé ter Maat, s Nova Southeastern Sveučilišta u Floridi, u sklopu redovitog programa studiranja, kojem su nazočili studenti Umjetničke akademije i Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, ali i drugi posjetitelji. Profesorica Mercedes Ballbé ter Maat ima 32 godine međunarodnog art terapeutskog iskustva, bivša je predsjednica Američke udruge art terapeuta, ambasadorica Humanitarne zaklade crvene olovke i predsjednica Europskog ogranka Američke udruge za savjetovanje.

Susret je počeo zanimljivim međusobnim upoznavanjem sudionika crtanjem sebe na papiru, a zatim su svi međusobno usporedili i prokomentirali vlastite crteže. Profesorica Ballbé ter Maat potom je objasnila principe art terapije i njezin potencijal u odgoju i obrazovanju djece. Nakon toga slijedilo je objašnjavanje etičkih smjernica u art terapiji te razgovor o prepoznavanju mogućih problema - zlostavljanje, zanemarivanje i sl., promatranjem likovnog djela djeteta. Sudionici su imali priliku u iskustvenim aktivnostima osjetiti vrijednosti i mogućnosti art terapije, a profesorica je predavanje završila međunarodnim primjerima primjene dječje art terapije u humanitarne svrhe uz odgovaranje na pitanja sudionika. Predavanje profesorice Mercedes Ballbé ter Maat predviđeno je planom i programom nastave Umjetničke akademije u Osijeku, koja nudi i poslijediplomski studij Kreativne terapije.

- Ovaj put smo htjeli napraviti iskorak prema široj zajednici, a ne samo prema studentima našeg fakulteta, kako bi se podigla svijest o art terapiji kao mogućem načinu terapijskog djelovanja u školstvu. Budući da na Fakultetu za odgoj i obrazovanje imamo nove generacije nastavnika i učitelja, željeli smo im približiti drukčiji način promišljanja o art terapiji kao elementu alternativnog poučavanja – izjavila je izv. prof. art. Jasmina Pacek, prodekanica Umjetničke akademije u Osijeku. Dodala je kako je iznimno važno za studente da dobiju drukčiji pogled na odnos prema učenicima i primjenu alternativnih tehnika u radu s djecom. F. Mamić

NIJE UVIJEK DIJETE KRIVO

- U našim školama imamo jako puno djece s poremećajem u ponašanju, poremećajem pažnje, zanemarene djece i djece s različitim potrebama, za koju naš sustav obrazovanja nije dovoljno spreman. Predavanje o art terapiji samo je nadgradnja koja otvara mogućnosti promišljanja na način da dijete nije uvijek zločesto ili krivo, a naša uloga kao stručnjaka je da pomognemo djeci na najbolji mogući način – istaknula je prodekanica Jasmina Pacek.

Možda ste propustili...

DJECI IZ SOCIJALNO UGROŽENIH OBITELJI

Grad djeci podijelio božićne darove

Najčitanije iz rubrike
oglas