Regija
SLAVONSKO-BARANJSKO-SRIJEMSKI LAG-OVI

Za Slavoniju 5,5 milijardi kuna iz europskih fondova, poljoprivredi 4 milijarde
Objavljeno 8. ožujka, 2018.

NAŠICE

Dugo željena i dobro pripremljena Prva konferencija slavonsko-baranjsko-srijemskih LAG-ova o razvojnim perspektivama Projekta Slavonija, Baranja i Srijem održana je u dvorani Pastoralnog centra Emaus u Našicama kao rezultat suradnje nekoliko institucija i organizacija koje u svojim planovima definiraju način ruralnog razvoja i programa potpore. Cilj je ove dvodnevne konferencije stvoriti prostor za razgovor svih ključnih dionika regionalnog razvoja, istaknuti razvojne mogućnosti, ukazati na razvojne prilike, pokrenuti nove inicijative, učiti na dobrim i poticajnim projektima te osnaživati i graditi održive poslovne modele.

Konferenciju su organizirali LAG Karašica i Udruga Slap u partnerstvu s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvom poljoprivrede, Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i Osječko-baranjskom županijom.

Konferenciji LAG-ova nazočili su gradonačelnik Josip Miletić, predsjednik LAG-a Karašica Krešimir Žagar, župan Ivan Anušić, ravnateljica APRRR-a Matilda Copić i pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić, predstavnici gradova i općina, razvojnih agencija, LAG-ova i OPG-ova.

Posjetitelji konferencije mogli su poslušati tri panela i šest tema koji su se održavali u dva dana. Konferencija je otvorena panel-diskusijom “Provedba lokalnih razvojnih strategija”, a nastavljena radnim stolovima na temu održivi turizam, poljoprivreda s dodanom vrijednosti, mladi i ruralni prostor, nove tehnologije, IT i kreativne industrije te uloga LAG-ova u Projektu Slavonija, Baranja i Srijem. O Projektu Slavonija govorilo se i drugi dan konferencije koju je moderirala predsjednica Udruge Slap Sonja Vuković, a koja je zaključena pozitivnim primjerima iz prakse.

- Kapaciteti svih LAG-ova nisu na istoj razini i zato su ove konferencije iznimno važne kao oblik promicanja LAG-ova, projekata, dobrih praksi i umrežavanja kako bi se postigli zajednički ciljevi. LAG-ovi su naši partneri i produžena ruka Agencije koja isplaćuje potpore iz Programa ruralnog razvoja – istaknula je u svom uvodnom izlaganju ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić, dodajući kako su LAG-ovi Ravna Gora, Moslavina i Posavina među prvima u Hrvatskoj objavili natječaje za poljoprivrednike za mjere iz Programa ruralnog razvoja.

Ova konferencija bila je prilika da sudionici čuju neke rezultate rada Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem koji je hrvatska Vlada osnovala u ožujku prošle godine kao savjetodavno tijelo za koordinaciju provedbe i praćenje korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova u okviru istoimenog projekta.

- Do sada je u sklopu provedbe projekta kojim je obuhvaćeno pet slavonskih županija ugovoreno 5,5 milijardi kuna iz fondova EU-a za različite razvojne projekte. Na poljoprivredu se odnose četiri milijarde kuna – rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić. Snježana Fridl

Pioniri u povlačenju EU novca

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić podsjetio je da su LAG-ovi orginalan i važan dio na svekolikom ruralnom prostoru Hrvatske. “LAG-ovi su prve organizacije koje su poticale razvojne lokalne inicijative. Bili su pioniri u informiranju i pripremi ruralnog stanovništva Hrvatske za povlačenje novca iz EU fondova i prvi su donosili europski novac. LAG-ovi ispunjavaju svoju svrhu, oni su bitni i vrlo su kreativni”, poručio je Anušić, dodajući da na području županije funkcioniraju četiri LAG-a.

Možda ste propustili...

OPĆINA VILJEVO PLANIRA GRADNJU

Srijemski kulturni centar u Ivanovu

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana