Regija
UDRUŽILI SE PROIZVOĐAČI

Osnovan PZ Panonija Beef
Objavljeno 8. ožujka, 2018.

DRENOVCI

Nakon svinjogojaca koji su osnovali zadrugu, a potom stekli i status proizvođačke organizacije te uspjeli povući 500 tisuća eura europske potpore, preksinoć su se u Drenovcima udružili i proizvođači u sektoru uzgoja govedine i teletine. Visoki ulazni troškovi, neuređena infrastruktura i nedostatak skladišnih i logističkih kapaciteta, te slaba koncentracija proizvoda i loš plasman na tržištu, bili su i više nego dovoljni razlozi za osnivanje PZ-a Panonija Beef. Zadrugu je osnovalo 15 uzgajivača iz Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije koji skupa imaju više od 3000 grla stoke, a uskoro se očekuje i pristupanje novih članova. Za upravitelja je izabran mladi stočar iz Soljana Željko Petrović.

Posljednji trenutak

Osnivanje PZ-a korak je prema proizvođačkoj organizaciji, konceptu EU-a čiji je cilj jačati položaj primarnih proizvođača u lancu opskrbe hranom, ali i veći udjel proizvođača u raspodjeli dobiti. Kako bi poljoprivredna gospodarstva bila spremna za natječaj za proizvođačke organizacije i uspješno kandidiranje projekata, potrebno je osnovati poljoprivrednu zadrugu koja će pripremiti i urediti pravila s potrebnim odredbama za stjecanje statusa proizvođačke organizacije. One imaju financijsku potporu EU-a od 100 tisuća eura godišnje kako bi se zaštitili interesi domaćih proizvođača, u pravilu malih i srednjih, da bi se organizirali/uredili tržište i plasman hrvatskih proizvoda na domaće i strana tržišta, te osigurali dodatna sredstva europskih fondova. Dakle, kako bi lakše, sigurnije i uspješnije poslovali, te si osigurali snažniju pregovaračku poziciju s tijelima vlasti, s tržištem i izvorima financiranja.

- Posljednji je trenutak da se ujedinimo, da zajedno nastupamo na tržištu prodaje i nabave roba i osiguramo si jaču pregovaračku moć u odnosu prema trgovačkim lancima i Ministarstvu poljoprivrede. Samo zajedno možemo više postići i količinom predstavljati ozbiljnog poslovnog partnera bilo kojem trgovačkom lancu - ističe Petrović. Kao veliku prednosti navodi i olakšano kandidiranje na natječaje iz programa Ruralnog razvoja.

Najslabija karika

Željko je, za razliku od mnogih mladih s područja županjske Posavine koji su otišli trbuhom za kruhom, odlučio ostati na selu, boriti se i svojim si radom osigurati egzistenciju. Početkom 2016. godine počeo se baviti uzgojem bikova i trenutačno ima 50 grla. Svjestan toga da na zahtjevnom i turbulentnom tržištu sam ne može uspjeti, već duže vrijeme zagovara udruživanje govedara u proizvođačku organizaciju. A očekuje i pomoć države u osiguranju povoljnih kreditnih linija kako bi povećali broj grla.

- Mljekarstvo i govedarstvo, cijeli taj sektor, najslabija su karika u poljoprivredi. Mi smo najmanje rentabilni i imamo najmanju zaradu što se tiče proizvodnje. Vjerujem da ćemo se udruživanjem izboriti za opstanak i pokrenuti pozitivne trendove. Proizvodimo prvoklasno juneće meso koje nam u Hrvatskoj ne žele platiti i moramo ga izvoziti, a u trgovačkim lancima dobivamo smeće iz uvoza. A što se tiče kvalitete, naše i uvozno meso ne mogu uopće biti zajedno ni na polici - zaključuje. I stoga im je cilj krajnjim kupcima omogućiti da ciljano dolaze do police kupiti domaće meso i da znaju što kupuju i jedu.

Europski se novac može uložiti u marketing, zapošljavanje stručnjaka za prodaju, otvaranje zajedničkih klaonica, pristup trgovačkim lancima i slično. Osnivanje PZ-a, odnosno proizvođačke organizacije, inicirala je Vukovarsko-srijemska županija koja daje snažnu potporu takvom obliku udruživanja. Najveći dio posla odradio je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu VSŽ-a Andrija Matić koji poručuje kako će nastaviti informiranje proizvođača o prednostima udruživanja. Jer veći broj članova znači i jaču organizaciju, čiji je cilj osiguranje proizvodnje prilagođene potražnji, koncentracija ponude i plasman na tržište proizvoda članova organizacije te stvaranje brenda hrvatske izvornosti.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

izvoze

PRVOKLASNU JUNETINU U RH NE ŽELE PLATITI

Mljekarstvo i govedarstvo najmanje je rentabilan sektor i s najmanjom zaradom

Cilj je biti No1 na tržištu

- Želimo da naša zadruga, a prvi smo je osnovali, bude lider u proizvodnji junećeg mesa u Hrvatskoj, da budemo broj jedan na tržištu s najviše sirovine za prodaju. A cilj nam je dakako i proizvodnja finalnih proizvoda i stvaranje dodane vrijednosti primarnom proizvodu, a ne biti samo sirovinska baza. Mislim da ćemo odgovornim radom i uz europsku financijsku potporu u tome i uspjeti. Članovi novoosnovane zadruge svi su redom ozbiljni i stabilni proizvođači junećeg mesa, slikovito bih rekao da ovo nije skup treće, nego prve lige - zaključuje Petrović.

3000

grla stoke imaju članovi PZ-a koji uskoro očekuje i nove članove

Za upravitelja zadruge izabran je mladi stočar iz Soljana Željko Petrović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana