Crna kronika
PRESUDA AMERIKANKI

U neubrojivom stanju pokušala ubiti policajca
Objavljeno 8. ožujka, 2018.

OSIJEK

Amerikanka Vanessa Raney prisilno će biti smještena u psihijatrijsku ustanovu na šest mjeseci, jer je u neubrojivom stanju policajca izbola nožem. Koliko će ostati na liječenju ovisi o liječnicima koji će nakon pola godine ponovno ocijeniti njezino zdravstveno stanje, i o tome će obavijestiti sud. Nož kojim je Raney 15. svibnja prošle godine u Bilju napala i ozlijedila policajca Lazara Stojkovića , oduzet je i po pravomoćnosti presude biti će uništen. Amerikanka je oslobođena plaćanja troškova kaznenog postupka. Zbog njezinog zdravstvenog stanja sudska rasprava, kao i izricanje presude, bili su zatvoreni za javnost.

Na Županijskom sudu u Osijeku u srijedu je proveden poseban postupak prema odredbama Zakona o kaznenom postupku prema okrivljenicima s duševnim smetnjama. Protiv Raney je podignuta optužnica da je u vrijeme napada na policijaca bila neubrojiva.

- Vijeće je utvrdilo da je Vanessa Raney počinila teško ubojstvo u pokušaju, pa je donijelo rješenje kojim je optuženici određen prisilni smještaj u psihijatrijsku ustanovu u trajanju od šest mjeseci. Ostaje u istražnom zatvoru koji može trajati do pravomoćnog okončanja ovog kaznenog postupka, doznajemo od Miroslava Rošca, glasnogovornika Županijskog suda Osijek.

Podsjetimo, Raney se našla u Baranji nakon što je SOA odbila njezin zathjev da joj se odobri boravak u Hrvatskoj, smatrajući da predstavlja opasnost za javni poredak i nacionalnu sigurnost. Trebala je biti protjerana iz Hrvatske i tri godine se nije smjela vratiti, no ona je otišla na istok Hrvatske, skratila kosu i obojala ju u crveno. Vjerojatno ne bi ni bila još dugo pronađena da nije osvanula u tv emisiji “Provjereno”, pa je mještanin Kopačeva nazvao policiju rejavši im da je žena koja izgleda kao Raney u Kopačevu. Na pješačkom prijelazu u Bilju vidjeli su ženu koja je odgovarala njezinom opisu. Policajcima je na pitanja odgovarala na hrvatskom jeziku uz mađarski naglasak, bila je vrlo ljubazna i pristojna. Kazala je policajcima da su joj dokumenti ostali u Kopačevu, pa su je tamo i htjeli odvesti. Međutim, na putu je podivljala i izbola nožem policajca Lazara Stojkovića.

Raney je potom savladana, a ranjeni policajac liječničku pomoć je potražio u obližnjem Domu zdravlja u Bilju. Potom je prevezen u KBC Osijek. Amerikanka je od toga dana lišena slobode i nakon kratkotrajnog boravka u Zatvoru Osijek prevezena je u bolnicu za osobe lišene slobode u Zagrebu.

Sandra LACIĆ
NA RASPRAVI SE BRANILA ŠUTNJOM

Vanessa Raney zvana Veliki Medo, rođena je u Houstonu u državi Texas u SAD-u. Kako doznajemo, Raney je u srijedu mirno pratila sudsku raspravu i branila se šutnjom. Njezin odvjetnik po službenoj dužnosti najavio je žalbu na presudu. Ovo nije jedini postupak protiv Amerikanke kojoj se i u Zagrebu sudi zbog uhođenja i maltretiranja profesorice Ivančice Banković-Mandić.

neubrojiva

NE MORA PLETITI TROŠKOVE SUĐENJA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA OPĆINSKOG SUDA SLAVONSKI BROD

Dobio odštetu jer je na nasipu, zbog nedostatka kockica, pao i slomio ruku

2

POŽAR U MAŽURANIĆEVOJ ULICI U JOSIPOVCU

Izgorjele radionica i kotlovnica

3

ŠOK ZA MLADE SPORTAŠE

Kombi i minibus na meti piromana, šteta velika