Kultura
3. NAGRADA NA NATJECANJU FIDELIO

Bruno Vlahek laureat skladateljskog natjecanja
Objavljeno 7. ožujka, 2018.

Istaknuti hrvatski pijanist i skladatelj Bruno Vlahek osvojio je 3. nagradu na netom završenom VIII. međunarodnom natjecanju za skladatelje Fidelio u konkurenciji 210 skladbi iz 40 zemalja. Glasovanje se održavalo u sedam izlučnih krugova putem interneta, a Vlahek je nagrađen za glasovirsku skladbu “Imperijalna etida”, iz ciklusa Etide-tornjevi op. 46.

Pijanist i skladatelj Bruno Vlahek (Zagreb, 1986.) jedan je od vodećih glazbenika mlade generacije na hrvatskoj i inozemnoj sceni. Diplomirao je klavir kao jedan od najmlađih studenata u povijesti Muzičke akademije u Zagrebu u klasi Vladimira Krpana, a poslijediplomske studije završava na konzervatorijima u Lausannei, Kölnu i Madridu, gdje su ga vodili pedagozi poput J.F. Antoniolija, Vasilija Lobanova i Dmitrija Baškirova. Na kölnskoj Hochschule für Musik studira kompoziciju i improvizaciju pod vodstvom Johannesa Fritscha i Tilmanan Clausa. Laureat je mnogih međunarodnih pijanističkih natjecanja (Pariz, Šangaj, Lyon, Lleida), te nositelj naslova Mladi glazbenik godine Zagrebačke filharmonije, kao i počasne diplome španjolske kraljice Sofije. Redovito koncertira u prestižnim dvoranama i na festivalima diljem Europe, u Aziji, Africi, Južnoj Americi, Rusiji i Izraelu.

Član je uspješnog klavirskog dua D&B uz Dubravku Vukalović. Skladateljski opus trenutačno mu se sastoji od pedesetak orkestralnih, komornih, solističkih i zborskih djela raznih žanrova koja su izvođena na pet kontinenata, u gradovima kao što su New York, Chicago, London, Berlin, Amsterdam, Lisabon, Prag, Moskva, Salzburg, Beč, Cambridge, Sankt Petersburg, Seul i Singapur, te, između ostaloga, na Svjetskim danima nove glazbe u Sydneyu (Australija). Među dosadašnjim nagradama ističu se ona međunarodnog skladateljskog natjecanja „Cristóbal Halffter“ u Španjolskoj, te Muzičkog biennala Zagreb. Djela su mu izdana u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u. Djeluje kao profesor na konzervatoriju „Katarina Gurska“ u Madridu, te održava majstorske tečajeve diljem svijeta. N.Vek.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana