Kultura
REDATELJ JE LEGENDARNI GEORGIJ PARO

Dobri čovjek Bažulek
Objavljeno 8. ožujka, 2018.

ZAGREB

Dobri čovjek Bažulek mali je hrvatski čovjek, dobronamjeran i susretljiv, nesiguran i tjeskoban, kotačić u globalnom i lokalnom mehanizmu. Klobučar Bažulek je hrvatski Svatković (Jedermann). On čini sve što mu autoriteti nalažu, živi kako je propisano, uživa u svojim malim radostima, radi posao koji voli i nastoji plaćati sve svoje račune. Jednog dana se nenadano našao u žrvnju vlastodržačke i pravno-korupcijske mašinerije. Izgubio je posao, stan i ženu te krenuo u tragikomičnu potragu za rješenjem svojih problema i za uzrocima svoje nezaslužene i nesretne sudbine. U toj potrazi susreće se s mnogim ljudima nahvao, s različitim malim i velikim bogovima i božicama, s poslodavcima i vlastodršcima, političarima i menadžerima, poduzetnicima i bankarima, kamatarima i fiškalima, liječnicima i sucima, glasnogovornicima i portirima, nogometnim navijačima i kazalištarcima pa i s lažnim i pravim Gospodom - najava je to predstave Kazališta Knap “Dobri čovjek Bažulek”.

Bažulek nigdje ne nalazi pravdu ni razumijevanja, izdaju ga i najbliži prijatelji te na kraju shvaća da mogućnost oslobađanja leži u njemu samom. Strukture svijeta su samo fasada, a sloboda je uvijek ponuđen izbor. Za slobodu je potrebna hrabrost, osviještenje i odbacivanje nametnutih konvencija. Ako vlast, bilo koje vrste, nešto ne može podnijeti, jer na to nema odgovora, onda su to dobrota, iskrenost i osmijeh. Za kakav se izlazak iz svojih nedaća naposljetku opredijelio naš junak, doznat ćete na kraju predstave...

Predstavu je režirao Georgij Paro, a tekst napisao Nino Škrabe. Glume: Mladen Vasary, Ana Marija Percaić, Iva Šimić, Giulio Settimo, Nino Pavleković. Predstava je nastala u koprodukciji s Gradskim kazalištem Zorin dom iz Karlovca. N.Vek.

Možda ste propustili...

OSJEČKI ZUMBIĆI UDVA TERMINA 18. LIPNJA U AMFITEATRU EURODOMA

Koncert za kraj sjajne i vrlo uspješne pjevačke sezone

GOŠĆA PROSLAVLJENA HRVATSKA SOPRANISTICA

Zagrebački solisti i Lana Kos za kraj 64. sezone

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MEĐUNARODNA NATJECANJA GLAZBENE ŠKOLE

Za uspjeh je od nekoliko minuta potrebno raditi do četiri mjeseca na skladbi

2

BROJNI USPJESIM U HRVATSKOJ I INOZEMSTVU

20. rođendan Polifonije

3

NAJBOLJI ROMAN 2018. "LISICE"

Dubravki Ugrešić 11. nagrada tportala