Dome slatki dome
PROZRAČNO I RAZIGRANO

Pripremite se za proljetno uređenje
Objavljeno 8. ožujka, 2018.
Pozitivnu energiju i proljetne vibracije unesite u dom

Proljeće je na pragu, a njegovo snažno djelovanje na psihu i raspoloženje sve je izražajnije svakim novim sunčanim danom. Pozitivnu energiju i dobre proljetne vibracije unesite u vlastiti dom, te ugođaj zimske topline zamijenite prozračnošću i razigranošću!

Sunčani dani nagovijestili su dolazak proljeća i ugođaj koji svi s nestrpljenjem očekuju nakon hladne zime. Buđenje prirode, a s kojom smo nužno povezani, ostavlja duboke tragove u ljudskoj psihi i to na najbolji mogući način – stvaranjem nove energije, osviještenosti te željom za aktinošću, druženjem i boravkom u prirodi.

Mnoštvo ideja

Proljeće je zasigurno najbolje razdoblje u godini za preuređenje stana i to upravo zbog pozitivne energije koja se stvara svuda oko nas te vas čini raspoloženim i kreativnim. Dobra volja i mnoštvo ideja koje ćete s lakoćom provesti u djelo, odraz su proljetne euforije koju svakako treba iskoristiti. Osim toga, priroda i svi procesi koji se oko nas počinju događati, inspirativni su svojim oblicima, bojama i strukturama te ih je poželjno unijeti u okruženje doma kako bi proljetni ugođaj bio potpun!

Proljeće je idealno vrijeme za “čistku“ i oslobađanje od svih suvišnih stvari i komada namještaja koji zagušuju prostor. Prozračnost, kao tipična karakteristika proljeća, podiže kvalitetu stanovanja, te je potrebno težiti uspostavljanju upravo ovakvog olakšanog i fluidnog prostora. Bez obzira na to koliko ćete se teško rastati od nekih dragih, ali nepotrebnih stvari, lakoća i ugođaj rasterećenog prostora bit će vam zasigurno još draži!

Nakon ovoga pokušajte uspostaviti kvalitetniji prostorni odnos promjenom dispozicije elemenata u prostoru. Postavljanjem garniture za sjedenje na suprotnu stranu, promjenom položaja stola za blagovanje, ili uvođenjem nove komode, prostor će dobiti novi osvježeni ugođaj. Začinite ga i novim detaljima – slikama na zidovima s motivima proljeća, apstraktnim skulpturama koje stiliziraju oblike iz prirode, ili vjesnicima proljeća na stolu.

Proljetnu atmosferu i osvježenje doma možete nadopuniti ličenjem zidova. Boje kao što su nježna zelena, žuta, plava ili ljubičasta, karakteriziraju rano proljeće i vrlo su ugodne u prostoru. Paleta proljetnih boja poželjna je kao motiv i u elementima namještaja te dekorativnih tkanina. Igra bojama ne zahtijeva ulaganje velikog truda i novčanih sredstava, ali je jedna od najzapaženijih u interijerskim zahvatima. Stoga, ne oklijevajte – obojite dom u boje proljeća!

Biljni motivi

Najizraženiji proljetni motivi su biljni, zbog prirode koja doživljava snažnu transformaciju i ponovno rađanje. Primjenom biljnih i cvjetnih motiva na sjedećim garnituram i stolcima, dekorativnim zastorima ili zavjesama, ukrasnim jastučićima ili podnim prostirkama, bit ćete u skladu s proljetnim ugođajem koji je svuda oko vas.

Uz sve veće ili manje preinake koje ste odlučili napraviti, ne zaboravite unijeti što veću količinu prirodne svjetlosti u prostor. Upravo je ta osvjetljenost prisutna kroz učestaliji broj sunčanih dana, ono što nas pokreće i budi novu energiju u nama. Prozračne zavjese, ili potpuno otvoreni prozori s dekorativnim zastorima na rubovima, unijet će proljetno sunce i vedrinu. Otvorite prozore, duboko dišite i dopustite proljeću da ispuni vaš dom ljepotom i snagom koju samo ono posjeduje...

Monika Galović Rolich, dipl.ing.arh.

Proljeće je zasigurno najbolje razdoblje u godini za preuređenje stana

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna