Dome slatki dome
SAVJET

Kojih se pogrešaka trebate čuvati prilikom bojenja?
Objavljeno 8. ožujka, 2018.

NEPRIPREMANJE POVRŠINE

Odvojite vrijeme za pripremu, jer se nova boja neće zadržati na ljepljivoj i prljavoj površini. Ne zaboravite oprati i zidove prije bojenja.

BOJENJE S NAMJEŠTAJEM U SOBI

Premjestite namještaj iz sobe ili ga potpuno prekrijte zaštitnom folijom. Ne želite prolaziti kroz mukotrpan proces uklanjanja boje s namještaja.

IZBJEGAVANJE ZAŠTITNE KREP TRAKE

Obložite sve rubove krep trakom kako biste postigli lijepe i čiste rubove oko prozorskih okvira i dovratnika, jer nitko nije dovoljno vješt za postizanje tako ravnih linija.

PREMAZIVANJE PREKIDAČA, UTIČNICA I KVAKA

Uklonite sve kvake, prekidače i utičnice ako ne preferirate točkasti uzorak. Kvake također možete prekriti plastičnim vrećicama i rubove zaštiti krep trakom.

BOJENJE U UVJETIMA VISOKE VLAŽNOSTI

Poslove bojenja ostavite za suhe dane, jer u uvjetima visoke vlažnosti boji baziranoj na vodi treba mnogo duže da se osuši.

KORIŠTENJE BILO KOJEG KISTA

Kako bi kist dobro primao boju i ravnomjerno je premazivao morate ga odabrati sukladno vrsti boje koju koristite. Za lakove i boje na bazi otapala koristite kistove s prirodnim dlačicama, a kombinirane, ili u potpunosti sintetičke kistove koristite za nanošenje premaza na bazi vode.

NEPRAVILNO KORIŠTENJE VALJKA

Valjkom bojite od ruba prema sredini površine formirajući slovo M i pritom pokušajte izbjeći guranje valjka u zid. Za ravne površine izaberite valjak s gustim kratkim dlačicama, a za grublje zidove valjak s dužim dlačicama.

PRESKAKANJE TEMELJNOG PREMAZA

Bojenje bez temeljnog premaza dovest će do loših rezultata i nijanse boje koja se razlikuje od one koju ste odabrali. Njegova uporaba važna je jer štiti površinu i omogućuje odlično prianjanje i povezivanje nanesenih završnih slojeva.

NESTRPLJIVOST

Čekajte! Uvjerite se da je premaz potpuno suh prije nego ga krenete popravljati i nanositi idući.

NAKUPLJANJE BOJE NA RUBOVIMA

Višak boje koji se nakuplja oko rubova i uglova potrebno je obrisati čistim kistom kako biste izbjegli curenje boje. J.Kn.

Možda ste propustili...

CVIJEĆE U VAZI DUŽE ĆE TRAJATI

Odrezati listove, mijenjati vodu

Najčitanije iz rubrike