Novosti
SALON AUTOMOBILA ŽENEVA 2018

Rimac u Ženevi predstavio novi superautomobil
Objavljeno 6. ožujka, 2018.

Više od 10.000 novinara sa svih kontinenata imalo je privilegij pogledati sve novitete koje je ponudio najutjecaniji salon automobila, onaj u Ženevi. Možda će to zvučiti pretenciozno, s obzirom na to da dolazimo iz Hrvatske, definitivna zvijezda dana bio je Mate Rimac i njegov Concept Two, električna megajurilica, koja je oduševila prisutne, koji su se doslovno nagurali uz štand hrvatskog proizvođača automobila.

Nekoliko stotina fotoaparata i mobitela neprestano je i nemilice, u velikoj gužvi, “škljocalo” nakon što je otkriven nasljednik sada već legendarnog Concepta One. Mate Rimac potom je brojnom auditoriju rekao fascinantne podatke o Conceptu Two, koji će idućih dana puniti automobilske stranice svih relevantnih medija u Europi i svijetu.

Riječ je o novom superautomobilu na električni pogon, Conceptu Two, koji dostiže brzinu od 412 kilometara na sat! Novi automobil tvrtke Rimac automobili “potpuno je nov proizvod i ništa nije preneseno s prethodnog modela”, Concepta One, istaknuo je Mate Rimac na prezentaciji u Ženevi.

- Sve je promijenjeno u odnosu prema Conceptu One - dodao je Rimac. Concept Two, prema objavljenim specifikacijama, ima snagu od nevjerojatnih 1914 konjskih snaga, 690 više od prethodnog modela tvrtke. Brzinu od 100 kilometara na sat postiže za nestvarnih 1,97 sekundi, a do 300 kilometara na sat za 11,8 sekundi! Prema takvim performansama, odnosno snazi i brzini, novi proizvod tvrtke Rimac automobili nadmašuje ne samo prethodnika Concept One nego i novi, budući Teslin Roadster.

Automobil ima četiri električna motora, jedan za svaki kotač, dvobrzinski mjenjač s dvije spojke na stražnjoj strani, a sprijeda se nalazi jednobrzinski mjenjač. Tvrtka je u hrvatskim medijima najavila da će proizvesti 150 tih automobila te da će sva vozila biti proizvedena u Hrvatskoj. Početna cijena automobila C_Two je, kako je rekao direktor prodaje Rimac automobila, 1,7 milijuna eura.

Međunarodni mediji primijetili su kako se u novom Rimčevom modelu našlo mjesta za mali, posebno dizajnirni Pastorov aparat za gašenje požara s natpisom na remenu “U slučaju brdske utrke ugasite požar”. To je očita aluzija na incident u kojem je svjetski poznati voditelj emisija o automobilima Richard Hammond tijekom snimanja serije Grand Tour uništio Rimčev Concept One. Hammond je snimajući prilog o Rimčevu bolidu zbog prevelike brzine prošle godine u Švicarskoj u zavoju sletio s ceste, a nakon prevrtanja niz padinu automobil se zapalio i potpuno izgorio.

Hammond je na upit portala DriveTribe za komentar odgovorio kako je “oduševljen”. “Uvijek sam želio imati stvaran utjecaj u dizajnu automobila. Sada ga imam!” rekao je. Na predstavljanju novog Rimčeva automobila svirali su poznati hrvatski čelisti 2 Cellos.

Milan BUGARIĆ/Hina
CONCEPT TWO U BROJKAMA

Doseg Concepta Two je 650 kilometara. Što se tiče punjenja tu je trofazni 22 kw, te 250 kw za brzo punjenje. Omjer snage i mase je 0,9 KS/kg, dok je raspored masa sprijeda straga - 48/52 posto. Baterija je litij-nikal-mangan sa 6960 ćelija. Kapacitet je 120 kWh, a snaga je 1.4 megavata. Što se tiče osnovnih dimenzija, Concept Two je dugačak 4750, širok je 1986, a visok 1208 milimetara. Međuosovinski razmak je 2745 milimetara, a masa tek nešto manja od dvije tone, 1950 kilograma.

SVI SU SE DOBRO PRIPREMILI

Na Salonu automobila u Ženevi posjetitelji će moći vidjeti 110 svjetskih i europskih premijera, među ostalima novi Audi A6, BMW X4, Peugeot 508, novi Kia Ceed (bez apostrofa), Mercedes G-Klasa. Od jurilica tu su Ferrari 488 Pista, Lamborghini Aventador SV Jota, Porsche GT3 RS. Svi automobilski giganti dobro su se pripremili za najutjecajniji salon automobila, jer su svjesni da je dobra promocija osnova za dobru prodaju u oštroj svjetskoj konkurenciji.

1,7

milijuna eura cijena je Rimčeve jurilice C_Two

150

primjeraka Concepta Two namjerava proizvesti radišna ekipa iz Svete Nedelje

Protupožarni aparat u Rimčevu jurilicu stavljen je kao podsjednik na Hammondovu nesreću u Conceptu One

Možda ste propustili...

DRUŠTVENO ODGOVORNO POSLOVANJE

Heinekenu glavna nagrada HUP-a

HOSPITALIZIRAN OSJEČKI GRADONAČELNIK

Vrkiću ugrađeni srčani stentovi