Novosti
IZVANREDNA UPRAVA AGROKORA

Peruško: Pregovori kreću, nagodba mora biti
gotova do 10. srpnja
Objavljeno 6. ožujka, 2018.

Izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško ocijenio je u utorak da je postizanje nagodbe osnovni cilj izvanredne uprave, koji je i u interesu Agrokorovih vjerovnika. “Osnovni cilj nam je postizanje nagodbe, što mora biti gotovo do 10. srpnja. Radi se i na cjelokupnoj pripremi i implementaciji nagodbe nakon što ona bude postignuta, a ta implementacija trajat će duže razdoblje”, kazao je Peruško u utorak u izjavi za novinare u Agrokoru. Cilj je, kako je rekao, do 10. travnja zajedno s Vjerovničkim vijećem doći do usuglašenog plana nagodbe, kako bi on mogao biti materijal na osnovi kojeg će se napisati sama nagodba kao pravni dokument.

I zamjenica izvanrednog povjerenika Irena Weber istaknula je kako je postizanje nagodbe prioritet, ali da je osim toga usredotočena na operativno poslovanje kompanija unutar sustava Agrokor. “Sustav je stabilan, kompanije posluju dobro, a ono što je ključno naglasiti jest da su profitne marže u skladu s planiranima”, poručila je.

Izvijestila je da će dobavljačima do kraja ožujka biti isplaćeno oko 490 milijuna eura, što uključuje 35 milijuna eura koji će biti isplaćeni u sljedeća dva tjedna na ime graničnog duga.

Izvanredna uprava je u utorak navečer s Vjerovničkim vijećem otišla u Zadar na dvodnevne razgovore o prvom nacrtu nagodbe, kako bi stigli do 10. travnja doći do završnog plana. “U sljedećih mjesec dana imat ćemo seriju zatvorenih pregovora kada ćemo zajedno s Vjerovničkim vijećem usuglasiti sva otvorena pitanja i razlike koje postoje između različitih grupa vjerovnika”, rekao je Peruško. Ocijenio je kako među vjerovnicima postoji “izrazito velika volja da do nagodbe dođe”, a da ih dodatno motivira to što Agrokor kao koncern nema imovine ni približno dovoljne za podmirenje dugova. “Znači, jedini je interes velike većine vjerovnika da ovaj sustav opstane i da se kao sustav uspješno razvija i posluje, jer je to jedini način na koji mogu dobiti novac natrag”, rekao je Peruško. Iizazov je u sljedećih mjesec dana pomiriti različite stavove i naći fer model u kojemu će se ta stajališta pomiriti.

Peruško je najavio “novo financiranje” koncerna i rekao kako se u tom smislu već odvijaju razgovori. Novi financijski aranžman mora biti gotov u sljedećih mjesec-dva. Na pitanje što se promijenilo u odnosima sa Sberbankom, rekao je da je bivša izvanredna uprava započela razgovore i oni su nastavljeni. “Došlo je do bitnog pomaka u razgovorima. Ja bih fazu u kojoj se nalazimo nazvao vrlo zrelom, imamo vrlo jasno definirane točke na koji način približiti naša stajališta i očekujem da ćemo vrlo brzo imati dogovor”, rekao je. H

Strože praćenje savjetnika

Na upit što će se događati sa savjetnicima koji su angažirani u procesu, posebice s Texo Managementom, Peruško je rekao kako će se ovaj tjedan napraviti pregled svih savjetnika, vidjet će se njihovi angažmani i cijene i onda poduzeti određene akcije. Dodao je kako je praksa bivšeg izvanrednog povjerenika bila da se na mjesečnoj razini objavljuju troškovi savjetnika, no oni će to doraditi. “Mi ćemo to doraditi na način da ćemo objavljivati poimenice koji savjetnički tim je koliko dobio kako bismo još više povećali transparentnost”, rekao je. “U ovom procesu nema nikakvog razloga da se išta krije. Stvari koje se drže kao poslovna tajna drže se samo zato da bi proces mogao funkcionirati”, pojasnio je.

Irena Weber

zamjenica izvanrednog povjerenika

Sustav je stabilan, kompanije posluju dobro, a ono što je ključno naglasiti jest da su profitne marže u skladu s planiranima.

Možda ste propustili...

IZBORI ZA MJESNU SAMOUPRAVU

HDZ je pobijedio i u Zadru i Otočcu

U DRUŠTVU S MAĐARSKOM I BUGARSKOM

Hrvatska s najnižom kupovnom moći

MINISTAR DAVOR BOŽINOVIĆ U BRUXELLESU:

RH ispunjava svoje obveze što se tiče pitanja migracija