Novosti
KONFERENCIJA SLAVONIKA U OSIJEKU

Tolušić: Trebamo nove projekte, osigurali smo 3,7 milijardi kuna
Objavljeno 7. ožujka, 2018.

Treća nacionalna poljoprivredna konferencija Slavonika, koja je u organizaciji agencije Apriori World te suorganizaciji Ministarstva poljoprivrede, Fonda za ruralni razvoj, Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku i Agronomskog fakulteta u Zagrebu okupila više 350 sudionika, održana je u utorak na osječkom Poljoprivrednom fakultetu.

Nakon minute šutnje za tragično preminulu novinarku Glasa Slavonije i Agroglasa Robertu Sorić, konferenciju je otvorio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Ministar je naglasio kako je Ministarstvo prošle godine raspisalo natječaje iz programa ruralnog razvoja u vrijednosti 500 milijuna eura i odobrilo oko tri tisuće odluka koje su izravno vezane za investiciju u poljoprivredi. Odnosno, kazao je, oko tri tisuće OPG-ova dobilo je neki oblik potpore - od 15 tisuća do nekoliko milijuna eura.

- Netko će reći da je to puno, ja kažem da je malo. Zato smo ove godine rezervirali 3,7 milijardi kuna koje ćemo rasporediti na tridesetak natječaja iz programa ruralnog razvoja koje raspisujemo u ovoj godini. Trebamo nove projekte - kazao je Tolušić.

Ministar se obratio i studentima Poljoprivrednog fakulteta kojima je održao kratku prezentaciju rada i planova Ministarstva. Kazao je kako 250 studenata upisujemo na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku i oko 450 na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, istaknuvši da je od tri tisuće odobrenih projekata njih tisuću vezano uz mlade poljoprivrednike, izravno kroz mjere za mlade ili neke druge mjere gdje mladi poljoprivrednici imaju prednost.

- Mnogima se sve to čini vrlo apstraktno. Lijepo to ministar priča, ali teško je doći do tog novca. Nije ni do čega teško doći, nije ni lagano, ali je sigurno moguće. Svaka županija ima razvojnu agenciju, imamo lokalne akcijske grupe, savjetodavnu službu, fakultete... Svi moraju pomoći da se što više projekata prijavi za EU novac - poručio je mladima Tolušić.

Predsjednik Organizacijskog odbora konferencije Danijel Koletić je pojašnjavajući logo Slavonike - inspiriramo poljoprivredu - pojasnio kako to znači da se poljoprivrednici trebaju transformirati i neprestano educirati.

- Poljoprivreda ulazi u doba digitalnih tehnologija i jednostavno poljoprivrednici moraju biti konkurentni. Poljoprivredom se treba baviti što više ljudi, nikada nije bilo više kvalitetnih financijskih instrumenata za potporu poljoprivredi - zaključio je Koletić.I.Mikulić

IPAK JE U PITANJU POMAK NABOLJE

Poljoprivredni proizvođač, bivši predsjednik HPK-a Mato Brlošić, na upit o trenutačnom stanju u poljoprivredi kazao je kako su vidljivi pozitivni efekti dugogodišnjih zahtjeva poljoprivrednika da im se na vrijeme, prije sjetve, isplate izravna plaćanja. “U veljači su isplaćena izravna plaćanja, proizvođačima je sjeo novac na račune i mogu ga iskoristiti za nabavu repromaterijala dok on ima još nešto niže cijene. Stanje usjeva je zadovoljavajuće, poljoprivrednici su krenuli s prihranom. Koliko mi je poznato, svi predani proizvodi su i naplaćeni. Dakle, situacija nije sjajna, ali svakako predstavlja pomak nabolje. No, na žalost i dalje bilježimo pad proizvodnje mlijeka i mesa, opada nam samodostatnost proizvodnje. Mjere ruralnog razvoja malo idu pa stanu i mali će broj proizvođača uspjeti dobiti ta sredstva i proširiti svoja gospodarstva”, kaže Brlošić.

Kontrole i u Velikom tjednu

Upitan za komentar pisma pomoćnika ministra poljoprivrede Damira Agičića upućenog veterinarskoj inspekciji, u kojemu je pozvao inspektore da tijekom Velikoga tjedna uoči Uskrsa ne provode inspekcijske nadzore, ministar Tolušić izjavio je kako nema govora da će bilo koji dan, a posebice u dane povećane potrošnje, kontrole biti blaže. Tolušić je podsjetio kako je Ministarstvo poljoprivrede prošle godine obavilo više od 50 tisuća inspekcijskih nadzora, od čega oko 15 tisuća u području veterinarstva.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana