Svijet
NA POMOLU TRGOVINSKI RAT

Europa pokušava okupiti ostatak svijeta protiv SAD-a
Objavljeno 7. ožujka, 2018.
SAD prijeti uvođenjem carina za čelik i aluminij, EU najavila protumjere

Zemlje članice Europske unije u kontaktu su s drugim svjetskim državama kako bi koordinirale odgovor na odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o nametanju carina na čelik i aluminij.

Europa želi stvoriti jedinstveni front kako bi se odgovorilo na Trumpovu odluku o nametanju 25 posto carina za uvoz čelika i 10 posto na aluminij. Dužnosnici EU-a priopćili su u ponedjeljak kako će Unija biti spremna odgovoriti na izazov. Očekuje se kako će Euroska komisija u srijedu odobriti paket mjera koje bi uključivale rješavanje sporova sa SAD-om. Dužnosnici EU-a objasnili su da je Komisija u kontaktu s drugim pogođenim zemljama, uključujući Kanadu, Brazil, Južnu Koreju, Japan, Australiju i Tursku. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker opisao je priopćenje Donalda Trumpa kao “glupo”. “No možemo i mi također učiniti nešto glupo”, rekao je Juncker, a prenosi euractiv.com.

“Sveobuhvatni” odgovor Unije predviđa protumjere u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije koja će izvoz SAD-a u Europu svesti na “razmjeran” i “ekvivalentan” način te zaštititi europsko tržište kako bi se izbjeglo da europsko tržište preplave viškovi čelika.

“Ako se mjere koje je američka vlada ostvarila na način koji utječe na europske interese, reagirat ćemo odlučno, razmjerno i prema pravilima WTO-a”, izjavio je u ponedjeljak glavni glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas. Radi se o Europi koja brani svoje interese, ali ne o eskalaciji, dodao je dužnosnik.

Kanada nije sretna

Kanadski premijer Justin Trudeau izjavio je kako su američke tarife “apsolutno neprihvatljive”. “Uvjereni smo da ćemo i dalje moći obraniti kanadsku industriju”, rekao je.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u ponedjeljak kako je “u ovom kontekstu važno da EU reagira brzo i proporcionalno unutar WTO-a i u odnosu na WTO”.

Europa priprema popis američkog izvoza podložnog potencijalnoj 25-postotnoj carini i iznosi oko 2,8 milijardi, što je ekvivalent europskog čelika i aluminija koji su pogođeni ograničenjima SAD-a. Juncker je izjavio kako će popis uključivati popularne američke marke kao što su Levi's traperice, motocikli Harley-Davidson i burbon, čija je proizvodnja ključna u Kentuckyju, saveznoj državi senatora Mitcha McConnella, koji je vođa vladajuće većine u Senatu SAD-a. To također može utjecati na sir koji se izvozi iz Wisconsina, matične države predsjednika Zastupničkog doma Paula Ryana. Trećina EU tarifa kaznit će američki izvoz čelika, trećina poljoprivredu i trećina druge proizvode. Mlijeko i sok od naranče, ključni izvoz za Floridu, također bi mogli biti na meti Europske unije.

Predstavnici zemalja članica EU-a razgovarat će o izvršnom planu ovoga tjedna tijekom sastanka neformalnog odbora za trgovinsku politiku.

Čeka se Trumpa

Komisija će pripremiti teren kako bi aktivirali mjere čim Trump odobri svoje predložene tarife. Dužnosnici kažu da je izvršna vlast dugo radila na paketu mjera, jer je Trump prvi put prijetio nametanjem carina na čelik prošloga proljeća. Dužnosnici EU-a priopćili su kako bi paket mjera mogao kasnije biti “kalibriran”, ovisno o konačnoj odluci u SAD-u. Ovisno o tome koje su mjere EU-a odobrene, dužnosnici su izjavili da mogu zahtijevati od država članica EU-a, ili Europskog parlamenta, zeleno svjetlo. Europska pučka stranka (EPP) zatražila je raspravu tijekom plenarne sjednice Europskog parlamenta ovoga mjeseca. “Predsjednik Trump treba znati da Europa može snažno reagirati na trgovinska ograničenja”, izjavio je prošloga petka voditelj skupine EPP Manfred Weber.

Vuk TEŠIJA
Nitko se ne želi svađati, ali...

Europska komisija porekla je da stari partneri ulaze u trgovinski rat. Komisija također pokušava ublažiti retoriku kako bi izbjegla nekontroliranu situaciju s nepredvidivim američkim predsjednikom. Trump je na Twitteru tijekom vikenda objavio kako će u slučaju da EU nametne carine američkim tvrkama “jednostavno primijeniti porez na svoje automobile”.

GODINE 2002. SAD IZGUBIO 200.000 RADNIH MJESTA ZBOG PROTEKCIONIZMA

Godine 2002. tadašnji američki predsjednik Bush je uveo carine na čelik koje su ostale na snazi 18 mjeseci. U tom razdoblju, gotovo 200.000 američkih radnih mjesta trpjelo je posljedice te protekcionističke mjere, podsjećaju ekonomisti analitičke kuće Oxford Economics u dokumentu objavljenom u petak, koji se temelji na istraživanju provedenom u to vrijeme. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana