Novosti
ODBOR TRAŽI HITNU RATIFIKACIJU

Još se ne zna kada će Istanbulska konvencija u saborsku proceduru
Objavljeno 7. ožujka, 2018.

Nakon gotovo četverosatne tematske sjednice Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina o Konvenciji Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, tzv. Istanbulskoj konvenciji, državna tajnica u Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Margareta Mađerić nije znala reći kad će Vlada u saborsku proceduru poslati zakon o ratifikaciji Istanbulske konvencije.

“Osnovali smo radnu skupinu, imamo niz aktivnosti, dvije javne rasprave su iza nas. U završnoj smo fazi, ima još nekih završnih radnji koje treba provesti i tada ćemo uputiti u saborsku proceduru”, rekla je Mađerić. Na upit hoće li to biti do ljeta, odgovorila je: “Vidjet ćemo.” Hoće li uopće biti ove godine, glasilo je pitanje na koje je Mađerić odgovorila: “Kada budu gotove završne radnje, zastupnici će odlučiti o zakonu o ratifikaciji.”

Odbor je, pak, jednoglasno zaključio da predlaže Vladi da u najkraćemu mogućem roku, a najkasnije do ljetne stanke, pošalje u saborsku proceduru zakon o ratifikaciji Istanbulske konvencije. Uz članove Odbora, na sjednici je bio i priličan broj zastupnika, mahom iz oporbenih stranaka, predstavnici Vlade, predstavnice pravobraniteljstava, nevladine udruge, ženske i konzervativne. Na sjednici je bilo vrlo malo članova HDZ-a, a koalicijski partneri vladajućih, ponajprije HNS-a i SDSS-a, istaknuli su da je Istanbulsku konvenciju potrebno hitno ratificirati kako bi se nasilje nad ženama, djevojčicama i u obitelji suzbilo u što većoj mjeri.

I predstojnica Vladina ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin zauzela se za ratifikaciju Istanbulske konvencije, pri čemu je kritizirala i SDP-ovu vladu i ministricu, koja je, čim je Konvencija potpisana, 2011., “imala tri godine za ratifikaciju”, pa sada, kako je rekla, “ne bi vodili ove besmislene rasprave”. H

NEUSPIO POKUŠAJ ARSENA BAUKA

SDP-ovac Arsen Bauk pokušao je u utorak, tijekom predsjedanja saborskom sjednicom potpredsjednika iz redova njegove stranke Siniše Hajdaša Dončića, na dnevni red progurati Istanbulsku konvenciju, ali predsjedajući mu, iako je rekao da kao član SDP-a podržava taj prijedlog, zbog poslovničkih odredbi to nije mogao odobriti.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike