Novosti
SUSRET PREDSJEDNIKA BIH, HRVATSKE I SRBIJE U MOSTARU

Čelnici BiH moraju se što prije dogovoriti o izbornom zakonu
Objavljeno 6. ožujka, 2018.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utorak je na trilateralnom sastanku BiH-Hrvatska-Srbija u Mostaru izjavila kako službeni Zagreb ohrabruje članove Predsjedništva BiH da što priju postignu dogovor oko izbornog zakona.

“Članovi Predsjedništva izvijestili su me o stanju oko novog izbornog zakona. Nismo ulazili u njegove elemente i sa strane Republike Hrvatske mogu ohrabriti članove Predsjedništva BiH da se što je moguće prije postigne dogovor i da se pokaže kako su političke snage u BiH sposobne doći do rješenja koja su iznimno važna za ovu državu”, kazala je predsjednica nakon sastanka s najvišim državnim predstavnicima BiH i Srbije.

Na trilateralnom sastanku sudjelovali su i predsjedajući i članovi Predsjedništva BiH, Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, te predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Hrvatska predsjednica istaknula je da je donošenje izbornog zakona - u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH i odlukama međunarodnih tijela, kao što je, primjerice, presuda Sejdić-Finci - nužno kako bi se osigurala daytonska načela, “bez ikakvog miješanja u unutarnje stvari”. Podsjetila je pritom da je Hrvatska kao potpisnica Washingtonskog sporazuma i jamac provedbe Daytonskog sporazuma obvezna pozorno pratiti procese u BiH i iznositi moguće izazove koje uočava. “Republika Hrvatska doista zastupa temeljna daytonska načela, a ne pojedina rješenja, a na čelnicima BiH je preuzeti odgovornost za osiguravanje njezine bolje budućnosti”, dodala je Grabar-Kitarović. Kao jedinu preostalu demokratsku opciju navela je “provođenje načela konstitutivnosti, jednakopravnosti svih triju naroda i ostalih, kako je utemeljeno u Daytonskom sporazumu”.

“Držim da je to pravac kojem bi čelnici BiH trebali pristupiti glede izmjene izbornog zakona”, kazala je Grabar-Kitarović, ocijenivši kako je u konačnici najgora moguća opcija da međunarodna zajednica nameće rješenja BiH. “Mislim da je najbolji put upravo put prema Europskoj uniji, gdje će se jednog dana nužno morati mijenjati ustav BiH, kao što ga je mijenjala i Hrvatska, i da se ide prema ravnoteži kolektivnih i individualnih prava u BiH”, zaključila je predsjednica.

Predsjedajući predsjedništva BiH Dragan Čović potvrdio je da na ovoj trilaterali ta tema nije bila predmet razgovora, ali da su kolege iz Hrvatske i Srbije informirali o tome “gdje se danas nalazimo o tom pitanju i očekivanju naše strane da konačno promijenimo izborni zakon u redovitoj parlamentarnoj proceduri kako bismo zadovoljili odluke ustavnog suda o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda na svim administrativnim razinama vlasti”.

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva iz redova Bošnjaka, kratko je odgovorio da se “nije upuštao u analizu tog pitanja jer ga smatra unutarnjim pitanjem Bosne i Hercegovine”. “Ne vidim da nam tu naši prijatelji iz Zagreba i Beograda mogu pomoći”, kazao je Izetbegović.

Aleksandar Vučić je rekao da Srbija pozorno prati sve odnose, ali da ne misli kako se Beograd na bilo koji način treba miješati, no istaknuo je važnost sporazuma iz Daytona. H

RJEŠAVANJE GRANIČNIH PITANJA

Što se tiče graničnih pitanja, hrvatska predsjednica načelno je za bilateralna rješenja, ali ako do njih nije moguće doći, kao odgovor na sporove zagovara međunarodno sudište. Podsjetila je da je s predsjednikom Vučićem dogovoreno da se granični spor između dvije zemlje riješi bilateralnim putem, u iduće dvije godine, a da se u slučaju neuspjeha nakon toga dvije strane obrate nekom međunarodnom pravnom tijelu. Što se tiče BiH, nastavila je, 1999. potpisan je sporazum koji nikada nije ratificiran, ali se primjenjuje. Ako ne dođe do dogovora, kazala je, uvijek preostaje sudsko tijelo. Predsjednik Vučić rekao je da u slučaju neuspjeha pronalaženja rješenja za granični spor između Srbije i Hrvatske tijekom dvogodišnjeg razdoblja treba “izabrati međunarodno tijelo, instituciju ili arbitra” i toga se držati.

Možda ste propustili...