Kultura
IZLOŽBA U BEČU

Susret remek-djela starih majstora i moderne umjetnosti
Objavljeno 6. ožujka, 2018.

Izložba “The Shape of Time”, koja prikazuje posuđena djela umjetnika moderne i suvremenih umjetnika od 1800. do danas, a postavljena su pokraj umjetničkih radova starih slikarskih majstora u 19 prostorija bogate galerije slika Muzeja povijesti umjetnosti (KHM-Kunsthistorisches Museum), otvara se u tom muzeju u Beču.

“Izložba obuhvaća ulja na platnu, skulpture, fotografije, instalacije umjetnika moderne i suvremene umjetnosti od 1800. do danas, koji su postavljeni pokraj remek-djela starih majstora slikarstva iz različitih stoljeća povijesti umjetnosti, iz bogate galerijske zbirke muzeja”, rekla je na konferenciji za novinare u bečkom Muzeju povijesti umjetnosti njegova glavna direktorica Sabine Haag.

Dodala je da su umjetnička djela različitih umjetnika iz različitih zemalja i stoljeća postavljena u međusobnom susretu i dijalogu, što daje posebnost i izložbenim umjetničkim radovima i izuzetnoj izložbi.

U devetnaest prostorija susreću se u umjetničkom dijalogu uz ostale: Tizian - Pablo Picasso, Velazquez - Edouard Monet, Brueghel - Lucian Freud, Brueghel - Peter Doig, Bronzino - Steve McQueen, Caravaggio - Franz West, Correggio - Birgit Juergenssen, Giorgione - Nusra Latif Quereshi, Rembrandt - Mark Rothko, Rembrant - Fiona Tan, Rubens - Maria Lassnig, Tintoretto - Kerry James Marshal, Tizian - Joseph Mallord William Turner.

“Ovom izložbom željeli smo prikazati kako su stvarali umjetnici nekad i danas”, rekao je kustos izložbe Jasper Sharp.

Napomenuo je da su izložena umjetnička djela posuđena iz nekoliko najznačajnijih svjetskih muzeja kao što su: Galerija Tate i Britanski muzej u Londonu, Metropolitan Museum of Art u New Yorku, Musee Picasso u Parizu, Musee d' Orsay u Parizu, Art institut u Chicagu i iz mnogih privatnih zbirki.

Pripreme za izložbu trajale su od 2012., kada je odlučeno na atraktivan način prezentirati razilaženja i povezanost u umjetničkom stvaranju starih umjetnika renesanse, baroka te moderne i suvremene umjetnosti, rekla je direktorica muzeja Haag.

Ta neobična i jedinstvena izložba, kako je ocijenila direktorica Haag, daje novi pogled na bogatstvo umjetničkih radova starih majstora zbirke galerije KHM-a, a otvorio ju je u ponedjeljak austrijski ministar umjetnosti, kulture i medija Gernot Bluemel. Izložba ostaje otvorena do 8. srpnja ove godine.H

Izložba ostaje otvorena do 8. srpnja ove godine

Možda ste propustili...

MINISTARSTVO KULTURE RH, GENERALNI POKROVITELJ

Dioniz spaja mlade i kulturu

SVI DOGAĐAJI DVANAESTOG FESTIVALA DIONIZ ZA GRAĐANE SU BESPLATNI

Program 12. Dioniza - Igrom do tijela

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana