Kultura
IZLOŽBA U BEČU

Susret remek-djela starih majstora i moderne umjetnosti
Objavljeno 6. ožujka, 2018.

Izložba “The Shape of Time”, koja prikazuje posuđena djela umjetnika moderne i suvremenih umjetnika od 1800. do danas, a postavljena su pokraj umjetničkih radova starih slikarskih majstora u 19 prostorija bogate galerije slika Muzeja povijesti umjetnosti (KHM-Kunsthistorisches Museum), otvara se u tom muzeju u Beču.

“Izložba obuhvaća ulja na platnu, skulpture, fotografije, instalacije umjetnika moderne i suvremene umjetnosti od 1800. do danas, koji su postavljeni pokraj remek-djela starih majstora slikarstva iz različitih stoljeća povijesti umjetnosti, iz bogate galerijske zbirke muzeja”, rekla je na konferenciji za novinare u bečkom Muzeju povijesti umjetnosti njegova glavna direktorica Sabine Haag.

Dodala je da su umjetnička djela različitih umjetnika iz različitih zemalja i stoljeća postavljena u međusobnom susretu i dijalogu, što daje posebnost i izložbenim umjetničkim radovima i izuzetnoj izložbi.

U devetnaest prostorija susreću se u umjetničkom dijalogu uz ostale: Tizian - Pablo Picasso, Velazquez - Edouard Monet, Brueghel - Lucian Freud, Brueghel - Peter Doig, Bronzino - Steve McQueen, Caravaggio - Franz West, Correggio - Birgit Juergenssen, Giorgione - Nusra Latif Quereshi, Rembrandt - Mark Rothko, Rembrant - Fiona Tan, Rubens - Maria Lassnig, Tintoretto - Kerry James Marshal, Tizian - Joseph Mallord William Turner.

“Ovom izložbom željeli smo prikazati kako su stvarali umjetnici nekad i danas”, rekao je kustos izložbe Jasper Sharp.

Napomenuo je da su izložena umjetnička djela posuđena iz nekoliko najznačajnijih svjetskih muzeja kao što su: Galerija Tate i Britanski muzej u Londonu, Metropolitan Museum of Art u New Yorku, Musee Picasso u Parizu, Musee d' Orsay u Parizu, Art institut u Chicagu i iz mnogih privatnih zbirki.

Pripreme za izložbu trajale su od 2012., kada je odlučeno na atraktivan način prezentirati razilaženja i povezanost u umjetničkom stvaranju starih umjetnika renesanse, baroka te moderne i suvremene umjetnosti, rekla je direktorica muzeja Haag.

Ta neobična i jedinstvena izložba, kako je ocijenila direktorica Haag, daje novi pogled na bogatstvo umjetničkih radova starih majstora zbirke galerije KHM-a, a otvorio ju je u ponedjeljak austrijski ministar umjetnosti, kulture i medija Gernot Bluemel. Izložba ostaje otvorena do 8. srpnja ove godine.H

Izložba ostaje otvorena do 8. srpnja ove godine

Možda ste propustili...

PLESAČI UMJETNIČKE ORGANIZACIJE PLESNA RADIONICA ILIJANE LONČAR

Petar Galović i Iva Marjanović na Gala večeri nagrađenih plesača

“TARZAN” ROKA VILČNIKA U HNK-U ZADAR

Ljubavni trokut u dalekoj džungli

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

29. IZDANJE KAZALIŠNO-TEATROLOŠKE MANIFESTACIJE

Svakom znanstveniku koji se bavi hrvatskim kazalištem važno je biti sudionikom Krležinih dana

2

U SURADNJI S DOKTORSKOM ŠKOLOM U OSIJEKU

20-ak mladih istraživača glazbe iz osam zemalja

3

ZA KNJIGU "PREDSMRTNI DNEVNIK"

Nagrada "Janko Polić Kamov" pripala Igoru Mandiću