Osijek
NOVI PREDSJEDNIK MATICE SLOVAČKE OSIJEK

Kuric: Želim da Matica bude most između Slovaka i Hrvata
Objavljeno 6. ožujka, 2018.

Novi predsjednik Matice slovačke Osijek je Andrija Kuric, srednjoškolski profesor, savjetnik za školstvo slovačke nacionalne manjine u Hrvatskoj te urednik i voditelj emisije namijenjene Slovacima na Radiju Osijek.

Na tu dužnost izabran je na nedavnoj redovitoj izbornoj i izvještajnoj skupštini Matice slovačke Osijek.

- Kao novi predsjednik nastavit ću putovima svog prethodnika Emila Dorčaka, koji je jako dobro radio, zbog čega sam ga zamolio da postane moj dopredsjednik - rekao nam je Kuric.

Naveo je da će mu jedan od najvažnijih zadataka biti dovesti mlade u Maticu slovačku Osijek jer uz starije članove i dječju skupinu u njezinu članstvu nedostaju srednjoškolci i studenti. Kuric nas podsjeća kako je to skrb za budućnost Matice koju će jednog dana trebati preuzeti mlađi naraštaji.

- U Osijeku i okolici ima još Slovaka koji nisu naši članovi i naša je želja da i njih uključimo u rad Matice slovačke, a osim Slovaka rado bismo među nama vidjeli i prijatelje Slovaka, dakle Hrvate i sve ostale s kojima ovdje zajedno živimo. Naravno, namjera mi je raditi na boljitku Matice. Volio bih kada bismo dobili još neku prostoriju gdje bismo mogli ostaviti naše stvari jer trenutno djelujemo u skučenom prostoru - dodao je.

Andrija Kuric rođen je 1954. u Josipovcu Punitovačkom, klasičnu gimnaziju završio u La Storti u Italiji, a potom je studirao slovački jezik i književnost te njemački u Novom Sadu. Priča o odlasku u Italiju posebno je zanimljiva. Naime, nakon invazije Sovjetskog Saveza i ostalih zemalja Varšavskog pakta na Čehoslovačku (s iznimkom Rumunjske) 1968., velik broj Slovaka prebjegao je na Zapad. Zahvaljujući dobrovoljnim prilozima sunarodnjaka iz Amerike, u gradiću La Storta nedaleko od Rima osnovana je slovačka gimnazija zajedno s internatom, a nju su osim djece slovačkih izbjeglica pohađali i mladi Slovaci iz Hrvatske koje su na zanimljivu intelektualnu pustolovinu pozivali oci salezijanci obilazeći slovačka sela u Slavoniji i Srijemu. Prema Kuricovim riječima, u La Storti je bilo više od 50 slovačke djece iz Hrvatske. Mnogi od njih postali su poslije svećenici i profesori. Do rata Andrija Kuric bio je profesor slovačkog i njemačkog jezika u Iloku, a uoči samog rata postao je i dogradonačelnikom Iloka. Nakon srpske okupacije hrvatskog Podunavlja proveo je pet godina u Njemačkoj kao izbjeglica, a nakon povratka u Hrvatsku počinje raditi u Ugostiteljsko-turističkoj školi. Bio je glavni urednik časopisa slovačke manjine Prameñ i predsjednik Saveza Slovaka u tri mandata (2002. - 2014.). Republika Slovačka nagradila ga je 2015. najvećim odličjem koje mogu dobiti Slovaci u dijaspori.

- Kada sam došao na dužnost predsjednika Saveza Slovaka, Slovaci su do tada objavili samo dvije knjige, a do trenutka kada sam 2014. napustio tu dužnost, objavili smo 65 naslova o Slovacima u Hrvatskoj. Slično je i sa školama, zatekao sam četiri škole u kojima se učio slovački jezik, a iza sebe ostavio 16 osnovnih škola te dvije srednje u kojima su mladi Slovaci mogli učiti svoj materinski jezik, Kuric ne skriva zadovoljstvo postignutim.

Novi predsjednik Matice slovačke Osijek rekao nam je na kraju kako želi da Matica bude most između Slovaka u Hrvatskoj s onima u pradomovini Slovačkoj, ali i most između dvaju prijateljskih naroda, slovačkog i hrvatskog. Matica slovačka Osijek (slovački: Matica slovenska Osijek) je kulturno-prosvjetna udruga osnovana 1993.

Draško CELING
AUTOR BROJNIH KNJIGA I RJEČNIKA

Andrija Kuric je pisac i suautor brojnih knjiga o Slovacima u Hrvatskoj, uglavnom je riječ o monografijama koje se bave pojedinim slovačkim mjestima kao što su Ilok, Miljevci, Komletinci, Josipovac Punitovački, Zokov Gaj i Lipovljani. Autor je i Rječnika slovačko-hrvatskog, hrvatsko-slovačkog te Slikovnog rječnika slovačko-hrvatsko-njemačko-engleskog. Za nekoliko dana bit će javno predstavljena i njegova nova knjiga Slovačko manjinsko školstvo u Hrvatskoj 1864. - 2017. (Slovenske menšinove školstvo v Chorvatsku 1864.-2017.)

Možda ste propustili...