Osijek
POVEĆAN BROJ LIJEČNIČKIH INTERVENCIJA

Starija osoba preminula nakon čišćenja snijega
Objavljeno 7. ožujka, 2018.

Ovih je dana zbog snijega i leda zabilježen veći broj prijeloma kostiju i uganuća zglobova, a u utorak je, prema riječima dr. Parčetić-Kostelac, bio povećan broj moždanih udara te intervencija zbog visokog tlaka, bolova u prsima i slične simptomatike.

- Također je bilo slučajeva vrtoglavica, mučnina i povišene temperature, što se može povezati s porastom temperature zraka. Zabilježen je i smrtni slučaj nakon čišćenja snijega, zbog čega još jednom preporučujem starijim ljudima da nipošto ne čiste snijeg, nego taj posao ostave mlađim, zdravijim osobama – poručila je dr. Parčetić-Kostelac.

Također, starijim osobama još preporučuje izbjegavanje izlaska na otvoreno, osim u slučaju prijeke potrebe.

- Osim prijeloma koji su još uvijek mogući zbog zaostalog snijega, može doći i do ozeblina, posebice u jutarnjim i večernjim satima. U slučaju ozeblina, osjeta trnjenja ili gubitka osjeta prstiju, odmah treba otići u zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću i postupno se zamatati u deku, ali nipošto ne treba stati pokraj izravnog izvora topline. Uputno je uzeti topli bezalkoholni napitak ili juhu te svakako zatražiti stručnu medicinsku pomoć - kaže liječnica.

I nadalje vrijedi uputa mlađima i zdravijima da redovito zovu i obilaze osobe starije životne dobi i nemoćne. M. Mihelić

Možda ste propustili...

BORIS PILIŽOTA NAJAVIO NOVU MANIFESTACIJU BikeOS

Urbani bike festival Osijek održat će se 30. lipnja

RADNA JEDINICA PROMETNICE RADI NA NEKOLIKO LOKACIJA

Novi kolnici, staze, parkirališna mjesta...

Najčitanije iz rubrike
oglas