Osijek
UZ MEĐUNARODNI DAN IBCLC SAVJETNICA

U Osijeku djeluju tri licencirane savjetnice za pomoć dojiljama
Objavljeno 6. ožujka, 2018.

Od ukupno 26 IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant) savjetnica za dojenje, koliko ih je u Hrvatskoj, njih tri rade u Osijeku: Maja Štimac, Zorica Kovač i Silvija Klasić. U srijedu (7. ožujka) obilježava se Međunarodni dan savjetnica za dojenje.

Dr. med. Maja Štimac, pedijatrica, objasnila je važnost dojenja te istaknula kako i Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje isključivo dojenje tijekom prvih šest mjeseci kao jedini ispravan način hranjenja novorođenog djeteta.

- Nakon te dobi dojenje se može nastaviti uz adekvatnu dohranu do druge godine, čak i duže. U početku dojenja majka može naići na određene probleme, stoga joj je podrška iznimno važna. Može je dobiti iz bliže okoline, ali i stručnu podršku organiziranu na razini patronažne službe Doma zdravlja Osijek. Podršku također mogu dati i djelatnici rodilišta u bolnici te liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, no ako je majci potreban nekakav dodatni savjet, mogu se obratiti udruzi IBCLC savjetnica – objašnjava dr. Štimac.

Pojašnjava kako je riječ o međunarodno certificiranim savjetnicama koje djeluju u svom radnom okruženju. Savjetnice su, kaže nadalje, prošle intenzivnu edukaciju i pristupile međunarodnom ispitu, koji se polaže dva puta godišnje na isti dan u cijelome svijetu.

- Majke nam se uvijek mogu obratiti ako imaju problem, kao i u Savjetovalište za dojenje u Domu zdravlja Osijek. Djeluju i grupe za potporu dojenja, odnosno majke koje si međusobno pomažu uz voditeljicu patronaže, a riječ je o iznimno važnoj pomoći svakoj majci ako je zatreba – ističe dr. Štimac. M. Mihelić

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NEZADOVOLJNA STANARKA

Taksisti se boje dovesti me do kuće u Sunčanoj

2

KRČMA MAĐARSKA RETFALA SLAVI 50 GODINA RADA

Domaća hrana i kuhanje s
ljubavlju - recept za uspjeh

3

U POVODU MEĐUNARODNOG DANA MIRA

Lionsice pustile balone, crkva zvonila

oglas