Osijek
INSTITUT RT-RK OSIJEK D.O.O.

Rade za Audi, Mercedes, BMW, Toyotu, Nissan...
Objavljeno 7. ožujka, 2018.

Nakon što je dugogodišnje partnerstvo novosadskog Naučno-istraživačkog instituta RT-RK, instituta za računalnu tehniku i računalne komunikacije, i osječkog Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija 2014. godine okrunjeno formiranjem tvrtke u mješovitom vlasništvu, softverska grana automobilske industrije u Osijeku počela se naglo razvijati, pa tako danas u Slavoniju dolaze klijenti iz cijelog svijeta.

Naime, “mladi” Institut RT-RK Osijek d.o.o. u središtu grada pruža usluge za tvrtke poput Audija, BMW-a, Mercedesa, Toyote, Nissana, Volva te švedskog Autoliva, kojima svestrani osječki inženjeri testiraju i verificiraju razne softvere, omogućavajući im tako prestižne certifikate i efikasno korištenje najmodernijih tehnoloških otkrića. Sjedište te uspješne tvrtke, koja je u području informacijskih tehnologija među vodećima u cijeloj regiji, jučer je posjetio gradonačelnik Ivan Vrkić, koji je u neformalnom razgovoru sa Zvonimirom Kaprockim, direktorom RT-RK Osijek d.o.o., i Dragom Žagarom, dekanom osječkog FERIT-a, otkrio sve o brzorastućoj grani automobilske industrije i sveopćoj potražnji za kvalitetnim inženjerima, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu.

- Naša tvrtka zapošljava 78 zaposlenika, od kojih je čak 76 inženjera, a u konstantnoj smo potrazi za kvalitetnim elektrotehničarima i programerima te smo do sada stipendirali i 92 studenta s FERIT-a. Tako je čak 77 % naših zaposlenika mlađe od 30 godina, a na taj postotak najviše utječe upravo 50 bivših stipendista, zaposlenih na neodređeno - ukratko je pojasnio Kaprocki, naglašavajući kako njegova tvrtka trenutačno ima uvjete za zapošljavanje još 50 inženjera, ali ih iznimno teško pronalaze jer je softverska grana automobilske industrije još u povojima. Zbog toga su osmislili jedini funkcionalni model koji u suradnji s FERIT-om omogućava obuku mladih inženjera specijaliziranim studijskim programima, a impresivna prosječna plaća od 7300 kuna, uz mogućnost daljnjeg napretka, samo dodatno motivira mlade zaljubljenike u tehnologiju na rad u odličnom mladom timu te informatičke tvrtke.

- Zajednički razvijamo studijske programe, osposobljavamo studente i u zajedničkom laboratoriju unaprjeđujemo znanja, vještine i kompetencije zainteresiranih studenata. Svake se godine pronalaze novi talentirani stipendisti, koji dodatno privlače velike svjetske klijente i dokazuju kako automobilska industrija u Osijeku ima veliki potencijal - ponosno je zaključio dekan Drago Žagar, apostrofirajući da će partnerstvo FERIT-a i Instituta u budućnosti biti još snažnije.

- Kada toliko mladih stručnjaka vidim kako uspješno rade u našem gradu, a ne u Irskoj ili Njemačkoj, zapažam da se u Osijeku trenutačno kreira budućnost i osvaja svijet, a na nama je samo da shvatimo koliko još potencijala trebamo iskoristiti - za kraj je rekao vidno impresionirani gradonačelnik Vrkić, zahvaljujući dekanu Žagaru na obrazovanju mladog kadra i novom sugrađaninu Zvonimiru Kaprockom, koji je nedavno novosadsku adresu trajno zamijenio onom osječkom.

Marko MANDIĆ
“OSJEČKI” SOFTVER ZA AUDI

Dražen Radanović, projekt menadžer Instituta RT-RK Osijek d.o.o., objasnio nam je kako se njihovi inženjeri bave najnovijom tehnologijom.

- Malena, multifunkcionalna ploča veličine dlana, danas je postala centar kompletnog automobila, a prije je ta cijela tehnologija bila smještena u prtljažniku. Naime, na toj pločici nalaze se četiri procesora na kojima se pokreće automotiv i softver za upravljanje automobilom, na kojega se vežu kamere, senzori i radari, dakle sve što omogućuje autonomnu vožnju s pomoću popularnog “autopilota”. Naši inženjeri, stoga, te pločice testiraju, a softvere verificiraju kako bi klijenti dobili certifikate, odnosno potvrde o sigurnosti i funkcionalnosti modernih automobila - pojasnio je Radanović, naglašavajući kako je 90 % osječke ekipe utjecalo na razvoj Audijeva softvera, koji je započeo revoluciju u automobilskoj industriji.

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA ODGOVORILA NA POTREBE

Cvjetno naselje prvi put dobilo ambulantu

SLAVEN PAVLOVIĆ - DOBAR PRIMJER POSLOVNE ODLUČNOSTI

Dao otkaz na poslu, uzeo poticaje pa otvorio svoju cvjećarnicu u Retfali

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SLAVEN PAVLOVIĆ - DOBAR PRIMJER POSLOVNE ODLUČNOSTI

Dao otkaz na poslu, uzeo poticaje pa otvorio svoju cvjećarnicu u Retfali

2

PROBLEMI U REISNEROVOJ 64

Nemaju tople vode, a ostali i bez majstora

3

ŽUPANIJA ODGOVORILA NA POTREBE

Cvjetno naselje prvi put dobilo ambulantu