Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Poticaj rastu dionica dali su prijedlozi o isplatama dividendi
Objavljeno 6. ožujka, 2018.
Drugi tjedan zaredom Zagrebačka burza ima negativnu korelaciju u odnosu prema kretanjima na svjetskim burzama

Prošlog tjedna, za razliku od kretanja na svjetskim tržištima kapitala, cijene dionica na Zagrebačkoj burzi zabilježile su snažan rast, što se povezuje s objavom privremenih financijskih izvještaja domaćih dioničkih društava za 2017. godinu. Ovo je drugi tjedan zaredom u kojem Zagrebačka burza ima negativnu korelaciju u odnosu prema kretanjima na svjetskim burzama. Na američkim i europskim burzama cijene dionica su pale nakon što je Donald Trump najavio uvođenje carina na uvoz čelika od 25 posto i aluminija od 10 posto, što je negativno pogodilo vrijednosnice automobilske i zrakoplovne industrije. Objava privremenih financijskih izvještaja domaćih dioničkih društava za prošlu godinu podigla je cijene dionica na Zagrebačkoj burzi. Poticaj rastu dionica na domaćem tržištu kapitala dali su prijedlozi nadzornih odbora o isplati dividende za prošlu godinu. Tako će po prijedlozima nadzornih odbora dioničari glavne skupštine Valamar Riviera Poreč odlučivati o isplati 0,90 kn dividende po dionici, Zagrebačke banke o 2,62 kn, Istarske banke 70,00 kn i HT o 6,00 kn. Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 37,4 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 36,4 i obveznicama 1,0 milijuna kuna prometa.

Izniman oprez

Početak tjedna obilježio je izniman oprez domaćih ulagača koji su čekali srijedu kada je većina domaćih dioničkih društava dostavila svoje financijske izvještaje na uvid javnosti. U ponedjeljak su cijene dionica na Zagrebačkoj burzi porasle uz ostvarena 4,0 milijuna kuna dnevnog prometa isključivo kroz trgovinu dionicama. Indeks Crobex je u ponedjeljak povećan na 1828 bodova (rast za 0,3 posto). Utorak je donio pad dionica i indeks Crobex se spustio na 1821 bod (pad za 0,4 posto). Fond menadžeri i analitičari bili su strogo koncentrirani na objavu privremenih poslovnih izvještaja, tako da se na OTC tržištu u ponedjeljak i utorak uopće nije trgovalo. Objavom većine poslovnih izvještaja dioničkih društva u srijedu, cijene dionica na Zagrebačkoj burzi su porasle i trend pozitivnog raspoloženja ulagača zadržao se do kraja tjedna. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1850 boda. To je 27 bodova, ili 1,5 posto više nego na početku tjedna. Od devetnaest dionica u sastavu indeksa Crobex osam vrijednosnica je zabilježilo rast i osam pad cijene, dok su se HT, Ingra i Zagrebačka burza zadržali na početnim razinama. Među tjednim dobitnicima najveći rast od 17,4 posto zabilježila je dionica Instituta za građevinarstvo Hrvatske-IGH dohvativši u petak 199,50 kn.

Pojačano trgovanje

Znatno tjedno povećanje cijene zabilježile su dionice Atlantic grupa (rast za 9,0 posto) nakon objavljenih poslovnih rezultata i netodobiti od 276,2 milijuna kuna, što je 69,2 posto više nego godinu dana prije, pri čemu zarada po dionici (EPS) iznosi 82,84 kn. Tjedno povećanje cijene bilježe i dionice Dalekovod (rast za 5,7 posto), Podravka (rast za 4,7 posto) i Valamar Riviera Poreč (rast za 3,7 posto). Smanjene su tjedne cijene dionica Đuro Đaković Grupa (pad za 5,0 posto) te Luka Ploče (pad za 2,0 posto) i povlaštene dionice Adris grupe (pad za 2,1 posto). Tjedni promet veći od dva milijuna kuna ostvarile su četiri dionice. Dionicama HT pojačano se trgovalo u srijedu (3,3 milijuna kuna) i petak (1,9 milijuna kuna). Cijena dionice HT u petak je dohvatila 163,00 kn, što je istovjetno početnoj tjednoj razini. Dionicama Valamar Riviera Poreč pojačano se počelo trgovati u utorak i srijedu nakon održane sjednice nadzornog odbora na kojoj je usvojen prijedlog odluke o isplati 0,90 kn dividende po dionici za prošlu godinu, o čemu će dioničari odlučivati na redovitoj skupštini društva. Cijena dionice Valamar Riviera Poreč dohvatila je u petak 42,30 kn. To je 1,50 kn, ili 3,7 posto više nego na početku tjedna. Dionicama Podravke najviše se trgovalo u petak (1,6 milijuna kuna), što se odrazilo na cijenu koja je dohvatila 265,00 kn (tjedni rast za 4,7 posto). Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica spustila se u petak na 112,16 indeksnih bodova (pad za 0,06 posto).

Autor je vlasnik dionica HT spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko DABIĆ

Investitori, pratite vijesti s tržišta kapitala i budite oprezni