Ekonomija
SKUPŠTINA UDRUGE PROIZVOĐAČA SLAVONSKOG MEDA

Slavonski med uskoro i u europskim trgovinama
Objavljeno 7. ožujka, 2018.

Europska komisija donijela je uredbu kojom se nalaže upis Slavonskog meda u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, čime je završen postupak registracije Slavonskog meda na razini EU-a i otvorena mogućnost prelaska u iduću fazu te postupak konkretne realizacije projekta za zainteresirane. U povodu toga, između ostalog, proteklog je vikenda u dvorani Viro, Visoke škole Virovitica, održana svečana sjednica Skupštine Udruge proizvođača Slavonskog meda.

Kako se tamo čulo, inicijativa za zaštitu meda krenula je 2014. godine upravo iz Virovitičko-podravske županije, od tadašnjeg župana, današnjeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića te državnog tajnika Tugomira Majdaka.

Osnovana je stoga i Udruga proizvođača Slavonskog meda, na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, s 44 osnivača iz najprije pet slavonskih županija, a pridružili su im se poslije i Bilogorsko-podravska te Grad Novska. Bila je ovo prigoda da predsjednik Udruge proizvođača Slavonskog meda Željko Vrbos zahvali svima onima koji su dali svoj doprinos da se učini ovaj vrlo važan korak za domaće pčelare. Vrbos je naglasio kako će druga faza ovog projekta biti edukacija pčelara u cilju postizanja zadovoljavanja domaćeg meda svojom kvalitetom te da takav med bude jedinstven i konkurentan na tržištu.

- Ovom skupštinom završavamo prvu fazu postupka zaštite izvornosti našeg Slavonskog meda. Slijedi nam nastavak projekta. Kroz proizvođačku organizaciju slijede nam edukacija naših pčelara proizvođača. Sredinom godine, ako sve bude išlo kako treba, na policama trgovina očekujem da će se pojaviti Slavonski med od uljane repice i bagrema. Nadamo se da ovo hladno razdoblje nije ostavilo većeg traga na naše košnice i pčele, no to ćemo vidjeti kad zatopli. I nadalje nam je problem uvoz meda koji rapidno raste, a izvoz je jako mali, pokriva samo 30 - 40 posto od uvoza – kazao je Vrbos.

Svečanoj sjednici, uz članove udruge i osnivače, nazočio je i virovitičko-podravski župan Igor Andrović koji je između ostalog istaknuo: – Zadovoljstvo mi je veće zbog održavanja ove skupštine upravo u VPŽ jer je naša županija među najvećim proizvođačima meda u RH. Cijela priča započela je 2014. godine na inicijativu tadašnjeg župana Tomislava Tolušića i županijskog pročelnika Tugomira Majdaka. U posljednje vrijeme bilježi se smanjene i broja pčelara i broja pčelinjih zajednica. Tomu je razlog uvoz meda iz Kine i ovom zaštitom Slavonskog meda taj će se uvoz smanjiti. Uz kupovanje domaćeg kvalitetnog Slavonskog meda poticat će se domaća proizvodnja i potrošnja meda – rekao je Andrović.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, obraćajući se nazočnima, rekao je: – Ideja Slavonskog meda potekla je od Virovitičko-podravske županije, ali i naših ostalih slavonskih županija, ponajprije kako bi naši pčelari i proizvođači svoj proizvod plasirali po boljim cijenama, ali i kako bi on bio prepoznatljiv na tržištu u Hrvatskoj i u Europi. Ovo predstavlja daljnji iskorak u proizvodnji meda, a Ministarstvo poljoprivrede pomoći će u daljnjem razvoju ovog projekta, prije svega s marketinškim aktivnostima kako bi Slavonski med bio prepoznat na nacionalnoj i europskoj razini - zaključio je Tolušić.

Uz brojne pčelare, skupštini su nazočili i zamjenik župana VPŽ-a Darko Žužak, zamjenik župana OBŽ-a Goran Ivanović kao i predstavnici drugih županija koje sudjeluju u ovom projektu.

Vladimir GRGURIĆ
SLIJEDI EDUKACIJA PČELARA

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak bio je uz Tomislava Tolušića idejni začetnik zaštite izvornosti Slavonskog meda. – Sedam je županija sudjelovalo u ovom procesu koji je trajao četiri godine, a sve je počelo na području Virovitičko-podravske županije. Sljedeća je faza edukacija pčelara kako bi oni znali što znači specifikacija proizvoda. Tu će pomoći i Ministarstvo poljoprivrede, a vjerujem i županije kako bi u konačnici med bio plasiran na tržište pod imenom Slavonski med – rekao je Majdak.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike