Svijet
DOŠAO IZ KOLUMBIJE

DEA istražuje u Albaniji šverc 600 kg kokaina
Objavljeno 6. ožujka, 2018.

Četiri agenta američke agencije za borbu protiv narkotika DEA stigli su u albansku luku Drač kako bi albanskim istražitejima pomogli u istrazi o 600 kilograma kokaina, koji je brodom dopremljen, najvjerojatnije iz Južne Amerike, do ove albanske luke, a prema navodima kolumbijskih vlasti droga pripada Clanu del Golfo, najmoćnijoj kriminalnoj organizaciji u Južnoj Americi. Albanski mediji doznaju da su agenti došli u Drač iz Atene, gdje je sjedište regionalnog centra Agencije za borbu protiv narkotika. Kokain je u Albaniju došao brodom u kontejneru nakrcanom bananama koje je uvezla tvrtka Albanca Arbera Chekaja pa je ovaj poduzetnik dva puta bio pod istragom, ali su oba slučaja zaustavljena po neobjašnjenim okolnostima pa je sve to izazvalo veliku političku aferu u Albaniji. Naime, oporba optužuje aktualnog premijera Edija Ramu za prisne veze s kriminalcima. Kolumbijska policija tvrdi da je albanskim vlastima javila kako se u kontejneru banana u Draču nalazi droga, ali je Tirana te navode odbacila, tvrdeći kako je zapljena droge samostalna akcija lokalne policije.

Američki agenti albanskim vlastima pomoći će istražiti lokalni dio krijumčarskog kanala kojim je kokain dopremljen iz kolumbijskih džungli, preko Malte i Italije, do Drača, gdje su, kako javljaju albanski mediji, uhićene dvije osobe optužene sa sudjelovanje u krijumčarskom lancu.

Clan del Golfo, prema tvrdnjama kolumbijskih vlasti, najmoćnija je kriminalna organizacija u Južnoj Americi i čini je oko 3000 vojnika, pa vlasti nude pet milijuna dolara za glavu šefa ove organizacije Daira Antonija Usugu, poznatog pod nadimkom Vođa.M.F.

Možda ste propustili...

ZA BORBU PROTIV SEKSUALNOG NASILJA

Uručena Nobelova nagrada za mir

14. PROSINCA FORMIRA SE VOJSKA KOSOVA

Amerikanci Kosovu dali 24 blindirana vozila

Najčitanije iz rubrike