Regija
SASTANAK LOVACA

Trčku skvržulju žele vratiti u svoja lovišta
Objavljeno 6. ožujka, 2018.

STARI JANKOVCI - U lovačkom domu LD-a Jastreb održan je radni sastanak lovačkih udruga o temi “Obnova populacije trčke skvržulje na području Vukovarsko-srijemske županije”.

- Održali smo inicijalni sastanak na koji smo pozvali lovačka društva koja će biti krajnji korisnici projekta, odnosno na njihova lovišta bi se trebala vratiti trčka skvržulja. Vučedolska golubica uopće nije golubica, već je trčka skvržulja mužjak, koja je zaštitni znak Vukovarsko-srijemske županije . Mislimo da bi bio red obnoviti populaciju i vratiti je na ovo područje gdje je ona stoljećima živjela. Ona je gotovo nestala i nalazi se ispod biološkog minimuma i vrijeme je da revitaliziramo populaciju te obnovimo lovišta. Ona je veliki potencijal u lovnom i ruralnom turizmu. Vjerujem da je sada ima možda samo 200 jedinki na području županije, a mi bismo prema smjernicama našeg projekta godišnje uvozili oko 6000 jedinki, pa bismo za tri godine koliko projekt traje unijeli 18.000 jedinki. Vrijednost projekta je minimalno 300.000 eura, a maksimalno 1,8 milijuna eura - rekao je prof. Ivica Bošković s Poljoprivrednog fakulteta Osijek 

Prema riječima zamjenika pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu i regionalni razvoj Krunoslava Buhača u tijeku je priprema projekta kako na sustavan način vratiti trčku skvržulju na područje županije.

- Lovci će dobiti infrastrukturu s kojom će prihvaćati trčke i onda će ih sukladno našem sustavu puštati. Partner u projektu je Zdravstveno-veterinarska škola dr. Andrija Štampar Vinkovci, za koju pripremamo nabavu inkubatora. Lovačka društva dobit će prehranu, prihranu, barijere od 150 kvadrata te jata trčki od 200 jedinki. Velika je dobit ovog projekta u činjenici da će učenici puno naučiti jer inkubatori ostaju školama - rekao je Buhač.

Zamjenik župana Josip Dabro istaknuo je kako ovaj projekt ima veliki značaj u obnovi populacije, te turizma.

- Razvoj lovnog i ruralnog turizma je nužna stvar, jer mi imamo resurse u županiji, šumu koju nedovoljno koristimo. Ovo će biti projekt prekogranične suradnje s Vojvodinom, gdje ćemo biološko stanište trčke skvržulje oplemeniti i produžiti vijek života - rekao je Dabro.

Na sastanku s lovcima bio je Dragan Sudarević, načelnik Općine Stari Jankovci, Vjeko Belajević, načelnik Općine Nijemci, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić te predstavnici lovačkih udruga s područja Vukovarsko-srijemske županije.M.Kokaj

Godišnje bi uvozili oko 6000 jedinki, pa bi za tri godine koliko projekt traje unijeli 18.000 jedinki

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OPĆINA ĐURĐENOVAC VLASNIK BIVŠE SAMOPOSLUGE

Nekretninu su odlučili
prodati za 301.000 kn

2

29. OBLJETNICA OSNUTKA HDZ-A ZA BIVŠU OPĆINU VINKOVCI

Milinković: Moramo pokrenuti gospodarstvo i zadržati naše mlade

3

PROJEKT VRIJEDAN 3,3 MILIJUNA KUNA U OPĆINI NUŠTAR

Gradnja reciklažnog dvorišta pri kraju