Regija
TRGOVCIMA HLADNO

U dijelovima Konzuma samo 10 stupnjeva
Objavljeno 7. ožujka, 2018.
Zbog hladnoće tri su djelatnice na bolovanju, ostali rade s nekoliko slojeva odjeće na sebi i samo se rijetki usude buniti

BELI MANASTIR - Već nekoliko dana temperatura u Baranji ne prelazi iznad nule, a Beli Manastir nedavno je bio najhladnije mjesto u Hrvatskoj. Živa na termometru, podsjetimo, spustila se na -23 Celzijeva stupnja. Takav minus, ne samo krajem veljače, nego i općenito, gotovo da se ne pamti. Upravo prema temperaturnom minusu veljača 2018. godine ostat će upisana u analima, a po hladnoći će ju pamtiti, između ostalih, i djelatnici belomanastirskog Konzuma.

- Priča se ponavlja iz godine u godinu. Prošle godine u siječnju o hladnoći u našem Konzumu pisalo se na društvenim mrežama, kritizirali su nas kupci, a sve je rezultiralo povećanim brojem bolovanja. Nakon naših javnih pritužbi ugrađeni su radijatori, ali oni ni približno ne mogu zagrijati cijeli prostor - kažu nam djelatnice Konzuma, sve odreda u debelim crvenim radnim jaknama. Naglašavaju kako je grijanje predviđeno i preko dotrajalog sustava za grijanje, ali tvrde kako kroz cijevi puše mlak, često hladan zrak, pa je u dijelovima prodajnog prostora (kod voća i povrća, primjerice), temperatura samo desetak Celzijevih stupnjeva. Skladištar na prijmu robe, kažu, bez kape, rukavica i zimske jakne ne može raditi.

- Zbog hladnoće tri su djelatnice na bolovanju. Opseg posla i promet ostali su isti, ali nas je u smjeni samo sedmero. Jedna osoba juri na sve strane, pere voće, briše pod, puni police, odvaja robu u skladištu i slično. I to sve za 3100 kuna mjesečno - žale se, naglašavajući kako više ne mogu izdržati.

Nije im jasno zbog čega nitko ne vodi računa o tome da zgrada prokišnjava na sve strane i da je grijanje ispod minimuma. Na upit jesu li već nekom postavili to pitanje, samo sliježu ramenima.

- U sve se djelatnike uvukao strah u kosti. U situaciji kakva jest, rijetki se smiju buniti. Plaća koju primamo, koliko god je mizerna, bar je plaća. Znamo da posvuda ima gorih primjera, ali srce nas boli kada u drugom trgovačkom lancu koji u Belom Manastiru ima prodajni prostor vidimo da djelatnici rade u kratkim rukavima, dok mi na sebi imamo nekoliko slojeva odjeće - kažu.

Situaciju u Agrokoru, tvrde, prate tek toliko da bi bili u tijeku, ali su opterećeni svojim problemima. Podvlače kako ni protiv niskih plaća kakve jesu ne bi imali ništa protiv, posebice stoga što su one redovite, te što primaju božićnicu, uskrsnicu..., ali ne mogu se pomiriti s katastrofalnim uvjetima na poslu. Osim bolovanja, dodaju, sve skupa rezultiralo je i jednom sudskom tužbom pokrenutom zbog pada u trgovini koji je bio posljedica skliskog poda…

Podsjetimo, u siječnju prošle godine situacija je bila slična. Tada se, doduše, temperatura nije spustila do -23 Celzijeva stupnja, ali je bilo hladno. I kupcima i prodavačima. Na naš tadašnji upit Agrokorova voditeljica odjela za odnose s medijima Ana Ciglenečki, isticala je kako su se na tom prodajnom mjestu pokvarili kombi-bojleri te kako su naručeni novi, kao i prateće instalacije koje će biti postavljene u najkraćem mogućem roku. Nedugo nakon toga postavljeni su radijatori, ali oni, očito je, nisu dovoljni kako bi se zagrijao cijeli prostor koji, inače, nije u Konzumovom (odnosno Agrokorovom) vlasništvu.

Kvar zračne zavjese

“Protekli je tjedan u cijeloj Hrvatskoj bio izuzetno hladan, s tim da je Beli Manastir, kao što znate, bio među najhladnijima, te se temperatura spuštala do čak -23°C. Upravo zbog navedenih iznimno nepovoljnih vremenskih uvjeta, došlo je do kvara zračne zavjese smještene kod ulaza u našu prodavaonicu u Belom Manastiru, što je, nažalost, utjecalo i na temperaturu unutar prodajnog mjesta. Kvar je u međuvremenu saniran, a uložili smo i dodatne napore da se našim djelatnicima i kupcima na ovom prodajnom mjestu osiguraju najbolji mogući uvjeti”, odgovorili su iz Konzuma.

neriješeno

VEĆI SU PROBLEM OD MALIH PLAĆA UVJETI RADA

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana