Kultura
XXIV. MEMORIJAL DORE PEJAČEVIĆ

Čarolija Gudačkog kvarteta Rucner i učeničkih portreta
Objavljeno 7. ožujka, 2018.

NAŠICE - U sklopu bogatog i zanimljivog programa XXIV. memorijala Dore Pejačević, kojim se ove godine obilježava 95. godišnjica smrti osebujne skladateljice i umjetnice, u koncertnoj dvorani Osnovne glazbene škole Kontesa Dora u Našicama održan je koncert proslavljenog Gudačkog kvarteta Rucner. Nastupili su Ivana Penić Defar (violina), Ana Paula Knapić Franković (violina), Dragan Rucner (viola) i Snježana Rucner (violončelo), a na programu su bila djela Krešimira Hercega, Emila Cossetta, Josipa Mihovila Stratika, Dore Pejačević, Astora Piazzolla, Georga Gershwina i Wolfganga Schreodera.

Izniman glazbeni događaj obogaćen je zajedničkim nastupom sjajnih glazbenika i gosta večeri Miroslava Majića, učitelj klavira u OGŠ Kontesa Dora, koji su izveli Adagio iz Klavirskog kvarteta Dore Pejačević u d-molu op.25.

Uoči koncerta prikazan je videospot “Mala Slavonska rapsodija” obitelji Rucner i članova kvarteta, a koji je snimljen na području Đakova, Osijeka, Vukovara i Kopačeva.

U povodu održavanja Memorijala, ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak upoznala je publiku, među kojom je bio i gradonačelnik Josip Miletić i predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županijske Dragan Vulin, sa životom i djelovanjem Dore Pejačević.

U povodu obilježavanja 95. obljetnice smrti Dore Pejačević, u holu škole otvorena je likovna izložba portreta Dore Pejačević - “Velikani hrvatske prošlosti”. Izložba je postavljena u suradnji s OŠ Grigora Viteza i Dječjim vrtićem Iskrica iz Zagreba. Okupljenima su se obratile ravnateljica OŠ Dore Pejačević Jasminka Falamić, ravnateljica OGŠ Kontesa Dora Marina Kopri, ravnateljica DV Zvončić Snježana Kanđera i gošće iz Zagreba, ravnateljica OŠ G. Viteza, Vlatka Kovač te ravnateljica DV Iskrica, Renata Grdić.

Nakon otvorenja izložbe učeničkih likovnih radova, u koncertnoj je dvorani glazbene škole održan koncert “Mi volimo Doru”, na kojem su sudjelovali profesori i učenici OGŠ Kontesa Dora.

Program Memorijala nastavlja se u četvrtak, 8. ožujka, otvorenjem samostalne slikarske izložbe “Život cvijeća Ankice Ege – Dori u spomen” autorice Ankice Ege. Otvorenje je najavljeno za 19 sati u Izložbenom salonu Zavičajnog muzeja, uz nastup Eve Kirchmayer Bilić na klaviru. S.Fridl

Možda ste propustili...

“MALENI” MARIJE MATIĆ U PROGRAMU ONI DOLAZE U GALERIJI SC

Slike koje izazivaju nelagodu, užas

ZAVIČAJNI MUZEJ SLATINE - KOMEMORACIJA SKLADATELJU MILKU KELEMENU

U izdvojenoj muzejskoj zbirci i njegove note

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GŠ FRANJE KUHAČA NA 56. HRVATSKOM NATJECANJU UČENIKA I STUDENATA GLAZBE I PLESA

Trema nestane jer nastup shvaćaju kao zabavnu igru

2

DO 30. LIPNJA U OSIJEKU I VALPOVU

Prandau-Normann - U malo opustošeno Valpovo donijeli su duh bečke elite

3

ISABEZ VAZ GOŠĆA NA KONCERTU ZAGREBAČKIH SOLISTA

Pobjednica brojnih međunarodnih natjecanja