Mozaik
RODITELJI, OPREZ: PSI ZNAJU NAPASTI

Djeca do 2 godine najizloženija su riziku od ugriza
Objavljeno 6. ožujka, 2018.

Bebe i djeca u dobi do dvije godine čine svake godine najveći dio djece u SAD-u koja prime liječničku pomoć zbog ugriza pasa, pokazalo je američko istraživanje. S obzirom na to da su premaleni da bi mogli naučiti kako postupati sa psima, na roditeljima je da nauče kako osigurati dijete u blizini psa, navode autori istraživanja u radu objavljenom u časopisu Injury Prevention.

- Psi su važni članovi obitelji, no isto je tako važno zapamtiti da su to životinje i mogu biti potencijalni izvor ozljeda za djecu - kazala je voditeljica istraživanja Rita Burke iz dječje bolnice u Los Angelesu. “Čak i ako obitelj s djecom nema psa, njihovi susjedi i prijatelji ih imaju, pa je to važno za sve obitelji s djecom", kaže Burke. Oko 37 posto američkih kućanstva ima psa, što znači oko 70 milijuna pasa u SAD-u, kaže Burke. Svake se godine u SAD-u zabilježi oko pet milijuna ugriza pasa, a u polovini slučajeva žrtve su djeca.

Kako bi vidjeli koje su dobne skupine najugroženije, znanstvenici su proučili gotovo osam tisuća ugriza pasa evidentiranih od 2007. do 2014. u nacionalnoj evidenciji za pacijente mlađe od 17 godina. Utvrdili su da je 34 posto napadnute djece bilo u dobi od 6 do 12 godina, a 30 posto bilo je mlađe od dvije godine. Većina ugriza (84 posto) dogodila se u kući. U nešto više od polovine slučajeva mjesto ugriza bilo je lice. Gotovo 80 posto ugriza klasificirano je kao lakše ozljede. Više je ugriza zabilježeno u djevojčica, no teže su ozljede bile u dječaka.

Burke i njezin tim utvrdili su i da su ozljede teže u mlađim dobnim skupinama i objašnjavaju to činjenicom da najmlađa djeca ne mogu prepoznati znakove uznemirenosti ili spremnosti za napad u psa.

- To je situacija u kojoj je nadzor odraslih presudan - kaže Burke. “Znam da je teško ne ostaviti dijete samo sa psom, posebno kad se radi o pouzdanom članu obitelji, no ne postoji zamjena za nadzor odrasle osobe.” Znanstveni tim preporučuje edukaciju za roditelje, ali i za stariju djecu koja uključuje i kako prepoznati znakove agresije u pasa.

- Kad dijete bude ugrizeno, posebno za lice, to može značiti ožiljke i predstavljati dugoročni kozmetički problem - kaže dr. Amr Abdelgawad s teksaškog sveučilišta koji nije bio uključen u istraživanje. “Nije jednostavna odluka imati u istoj kući malo dijete i psa”, kaže Abdelgawad. “Roditelji moraju poduzeti više mjera opreza zbog toga što dijete privlači pas a i pas pokušava proučiti dijete”.H

OPREZ: SVI PSI MOGU UGRISTI

Glavna je poruka jasna: svi psi mogu ugristi. “Nije lako sjetiti se toga jer volimo svoje pse i služe nam na toliko različitih vrijednih načina”, kaže David Schwebel sa sveučilišta u Alabami. “No, ako je izazvan, svaki pas, pa i najbolje istreniran i najvoljeniji pas može ugristi”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana