Sport
POPIS ZA SAD

Dalić: Više me brine Modrićevo
zdravlje, nego sudski proces
Objavljeno 5. ožujka, 2018.
Hrvatska 23. ožujka igra protiv Perua u Miamiju, a 27. ožujka s Meksikom u Dallasu

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić objavio je popis kandidata za prijateljske utakmice protiv Perua i Meksika u SAD-u. Na popisu za utakmice 23. ožujka u Miamiju te 27. u Dallasu čak je 29 igrača, no lista imena bit će uoči odlaska skraćena na 23 igrača, od kojih će trojica biti vratari.

Prepušteni U-21

Susreti sa sudionicima Svjetskog prvenstva u Rusiji bit će i prve pripremne utakmice “kockastih” za svjetsku smotru, a preostale dvije trebale bi se odigrati u lipnju. Do tada bi i Dalić trebao imati puno jasniji uvid o mogućnostima svih igrača, a i ove dvije utakmice protiv Perua i Meksika poslužit će toj svrsi.

- Bit će to dvije važne utakmice, a u vidu smo imali još nekolicinu igrača poput Vlašića, Ćaleta-Cara, Benkovića, More, Sose - no u dogovoru s glavnim instruktorom Ćukom i izbornikom Hrvatske U-21 Gračanom oni će ovaj put biti s mladom reprezentacijom koja igra protiv Češke. Osim toga, imamo još igrača koja su pokazala kvalitetu, poput Livaje, i sve ćemo pratiti prije samog Svjetskog prvenstva - pojasnio je svoj odabir Dalić, koji se nada kako će svi kandidati imati odgovarajuću minutažu u svojim klubovima do lipnja, a da će provjere u ožujku nastojati maksimalno iskoristiti, iako rezultat neće biti u prvom planu.

- Neki od igrača, na žalost, ne igraju standardno u svojim klubovima, ali još su tri mjeseca do SP-a. Znam da se od nas očekuje prava forma u Rusiji i mislim da je možemo postići, a ključno će biti da nemamo ozljeda. Želimo otići u SAD u kompletnom sastavu, tamo ćemo imati lakši ritam i steći sliku što nas čeka u budućnosti. Htio sam suparnike sa SP-a i dat ću svima priliku, iskoristiti sedam dana za komunikaciju, druženje i zbližavanje. Ne možemo očekivati neke vrhunske izvedbe, ali sigurno moramo pokazati na kakvom smo putu. Peru i Meksiko dat će nam pravu sliku. Rezultat nam nije u prvom planu, ali ne idemo izgubiti - nastavio je Dalić, koji u tim susretima planira isprobati neke detalje. I dalje bi prva “verzija” trebao biti sustav 4-2-3-1, ali izbornikova je želja za Rusiju pripremiti još jedan, defenzivniji plan, što ne isključuje ni opciju s tri stopera.

Povratak Ćorluke

Za takvu igru sigurno će puno značiti i povratak u momčad Vedrana Ćorluke, koji je nakon dugo vremena opet u pogonu, nakon što je zaliječio ozljedu tetive.

- Ćorluka je spreman i ja ga trebam, suigrači ga trebaju, Hrvatska ga treba. Jedva se čeka ponovno uključiti, makar nije u formi, ali jednog od lidera momčadi treba čekati i dati mu šansu za povratak. Može nam biti od velike koristi.

Dalića za sada ne brine činjenica da prve napadačke opcije, Mandžukić, Perišić i Kalinić, u posljednje vrijeme rjeđe tresu suparničke mreže.

- Bio sam u Italiji, pričao sam s njima i siguran sam da će do 16. lipnja protiv Nigerije biti pravi. Igrat će dobro kada bude trebalo - uvjeren je izbornik, kojeg zato veseli i efikasnost Kramarića i Pjace. Pojasnio je i kako vjeruje da nenogometni razlozi, odnosno sudski procesi, neće poremetiti kapetana Modrića te da je i za njega, kao i ostale igrače, najvažnije da bude zdrav. Na kraju je istaknuo i kako za uspješan nastup u Rusiji reprezentacija mora imati pozitivnu atmosferu.

- Od prvog dana u HNS-u nastojim ne stvarati probleme, nego biti pozitivan. Želim dobru atmosferu jer bez toga nećemo napredovati niti ostvariti dobar rezultat. Rekao sam koje ljude želim uz sebe, u svom stožeru, i važno mi je kompletirati ga prije početka završnih priprema. Svi su izbornici prije mene neovisno i slobodno slagali svoj stožer, isto će i oni poslije mene, i ne vidim zašto ne bih i ja. Što se mentalnih trenera tiče, mislim da nam to ne treba jer su naši igrači toliki profesionalci da zajedno sa mnom mogu riješiti sve probleme - zaključio je Dalić.

Goran ROGULJIĆ
Popis za američku turneju

VRATARI: Danijel Subašić, Lovre Kalinić, Dominik Livaković.

BRANIČI: Domagoj Vida, Dejan Lovren, Vedran Ćorluka, Matej Mitrović, Zoran Nižić, Josip Pivarić, Ivan Strinić, Marin Leovac, Šime Vrsaljko, Tin Jedvaj.

VEZNJACI: Milan Badelj, Ivan Rakitić, Marcelo Brozović, Mateo Kovačić, Marko Rog, Mario Pašalić, Filip Bradarić, Luka Modrić

NAPADAČI: Ivan Perišić, Ante Rebić, Marko Pjaca, Andrej Kramarić, Mario Mandžukić, Ivan Santini, Duje Čop, Nikola Kalinić.