Sport
RUKOMET

Červar za travanj pozvao Jelinića koji je “out” do kraja sezone
Objavljeno 5. ožujka, 2018.

Prvi put nakon završetka Europskog prvenstva i nakon što je Izvršni odbor HRS-a potvrdio kako će Lino Červar i dalje voditi reprezentaciju, izbornik je stao pred novinare. Razlog tome je što je Lino Červar objavio širi popis igrača za reprezentativni tjedan koji će se održati od 2. do 7. travnja.

Stara lica, nove uloge

U tih tjedan dana reprezentacija će otputovati i u Švedsku gdje će odigrati dvije utakmice protiv domaćina, europskih viceprvaka. Prvi susret igra se 5. travnja u Eskilstuni, dok je drugi na rasporedu 7. travnja u Norrköpingu od 16 sati.

- Već 2. travnja ide se u Švedsku na dvije prijateljske utakmice i u lipnju nas čekaju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo protiv Crne Gore. Stižu nove obveze i akcije. S nama su stara lica, ali u novim ulogama - rekao je predsjednik HRS-a Tomislav Grahovac.

Stara lica u novim ulogama proslavljeni su reprezentativci Davor Dominiković, Igor Vori i Mirko Bašić. Dominiković, koji je ove sezone trener u RK-u Dubrava, imat će status prvog Červarova pomoćnika. Igor Vori, koji se nakon EP-a oprostio od reprezentacije, a koji nakon završetka sezone zaključuje karijeru, bit će novi direktor reprezentacije. Proslavljeni nekadašnji vratar Mirko Bašić dobit će ulogu trenera vratara.

- Godina nakon Europskog prvenstva, na kojemu nismo ispunili svoje snove, vrlo je bitna jer imamo tri bitne akcije. Najvažnije su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo protiv Crne Gore. Iznimno zahtjevne su i kvalifikacije u listopadu za Europsko prvenstvo 2020., a treći zadatak su Mediteranske igre u lipnju u Španjolskoj. Kao priprema dolaze dvije prijateljske utakmice protiv Švedske. Ovo prvo okupljanje bit će pokušaj da uspostavimo početak priprema za sve to što nas čeka - objasnio je izbornik Červar.

Ozlijeđen na popisu

Na žalost, nije Vori jedini koji se nakon Europskog prvenstva oprostio od reprezentacije. Odmah nakon posljednje utakmice s Češkom odlazak su najavili Mirko Alilović, Denis Buntić i Ivan Čupić, a kasnije su se Červaru očitovali i Jakov Gojun i Marko Kopljar. Na širem popisu igrača za Švedsku nema ni Domagoja Duvnjaka koji se tek oporavio od ozljede zadobivene u prvom susretu na EP-u protiv Srbije. Červar ipak vjeruje da će se Duvnjak moći priključiti kako bi “obitelj bila na okupu, pa makar ne bude igrao.” No, nema tek oporavljenog Duvnjaka, ali se zato na popisu našao jedan igrač NEXE-a Marin Jelinić. Lijevo krilo svojim je igrama definitivno zaslužio poziv izbornika, štoviše konkurenciju na toj poziciji treba i proširiti. Međutim, kod Jelinića postoji jedan problem. Zbog puknuća križnih ligamenata izgubljen je do kraja sezone te se na njega trenutno ne računa niti u NEXE-u, što je veliki hendikep za Horvatovu momčad. Očito, u HRS-u, pa tako ni Červar za taj podatak nisu znali kada su sastavljali popis. Na kojemu se bez “upitnika” našao jedan još uvijek aktualni član NEXE-a. Ivan Sršen, desni vanjski, trenutno igra za Pick Szeged, ali je tamo posuđen iz NEXE-a do kraja sezone, pa bi se na ljeto trebao vratiti u Našice. Niz je i povratnika među kandidate poput Filipa Ivića, Ilije Brozovića, Krešimira Kozine i Damira Bičanića. Od igrača koji su izostavljeni moglo se očekivati uvrštavanje Alena Blaževića, Našičanina koji je u Pick Szegedu postao specijalist za obranu. Sigurno bi pripomogao u situaciji kada je Gojun otkazao reprezentaciji.

Krešimir LACKOVIĆ
ŠIRI POPIS ZA ŠVEDSKU

Vratari: Ivan Stevanović, Ivan Pešić, Filip Ivić.

Krila: Zlatko Horvat, Josip Božić Pavletić, Ivan Vida, Manuel Štrlek, Lovro Mihić, Marin Jelinić.

Pivoti: Kristian Bećiri, Marino Marić, Željko Musa, Tin Kontrec, Krešimir Kozina, Ilija Brozović.

Vanjski igrači: Marko Mamić, Halil Jaganjac, Stipe Mandalinić, Damir Bičanić, Luka Cindrić, Domagoj Pavlović, Igor Karačić, Luka Stepančić, Jakov Vranković, Luka Šebetić, Šime Ivić i Ivan Sršen.

Davor Dominiković

pomoćni trener Hrvatske

Bio sam iznenađen kad su me pozvali da se priključim reprezentaciji kao pomoćni trener. Imam kratko iskustvo rada kao pomoćni trener Vladi Šoli u Dubravi.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana