Novosti
POTPORA U PROVEDBI ZAKONA O ZABRANI NEPOŠTENIH TRGOVAČKIH PRAKSI

HGK: Odgoda Zakona bila bi loša poruka slabijima
Objavljeno 6. ožujka, 2018.

Hrvatska gospodarska komora daje punu potporu Ministarstvu poljoprivrede u primjeni Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. “Njegova će primjena upostaviti bolje odnose u cijelom lancu opskrbe hranom te u konačnici stvoriti učinkovitiji i odgovorniji odnos prema potrošačima i zajednici, otvoriti prostor za ulaganja u proizvode, tehnologiju i nova tržišta”, navodi HGK u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Proteklih dana pojavile su se informacije da trgovci žele odgodu primjene Zakona, iako je on stupio na snagu još 7. prosinca s prijelaznim razdobljem koje završava 31. ožujka. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u petak je, kada je u Osijeku održana radionica o primjeni tog zakona, poručio kako neće biti njegove odgode. Podsjetimo, naglasio je kako su trgovci dobili dovoljno vremena za prilagodbu. “Imamo obvezu prema našim građanima provesti ga u cijelosti i - hoćemo! Oni koji su radili pošteno, Zakon već primjenjuju”, kazao je Tolušić.

Iz HGK-a također podsjećaju da je država trgovcima, otkupljivačima i prerađivačima dala prijelazno razdoblje do 31. ožujka za usklađivanje ugovora koji su sklopljeni prije stupanja na snagu Zakona. Ističu i da dionici lanca opskrbe hranom nisu samo trgovci, kao kod Zakona o trgovini, već je to lanac koji čine proizvođač, otkupljivač, prerađivač i trgovac. “Dodatna prolongacija pune primjene Zakona bila bi loša poruka najslabijima u lancu opskrbe hranom te svim ostalim poslovnim subjektima u poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Cilj Zakona je da svi dionici u lancu opskrbe hranom odgovaraju za svoje poslovne odluke, a ne da jači dionik troškove svojih loših poslovnih odluka prebacuje na slabijeg”, ističe u priopćenju predsjednik HGK-a Luka Burilović.

Iz HGK-a također ističu da ZZNTP propisuje rok plaćanja koji ne može biti dulji od 60 dana od dana primitka poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda, odnosno ne može biti dulji od 30 dana od dana primitka svježeg proizvoda. I.Mikulić

INFORMACIJE O PRILAGODBI

U HGK-u naglašavaju kako su Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja omogućili da svi zainteresirani imaju otvorenu komunikaciju prema nadležnim tijelima nakon stupanja Zakona na snagu. Podsjećaju kako su svi proizvođači, otkupljivači, prerađivači, trgovci na veliko i trgovci na malo, predstavnici gospodarstava, odvjetnički uredi i drugi mogli postaviti pitanja o prilagodbi poslovanja odredbama novoga zakona. Na mrežnim stranicama AZTN-a objavljeni su odgovori na najčešća pitanja te prošloga tjedna i dodatna pojašnjenja.

Možda ste propustili...

U HRVATSKOME SABORU

Državne nagrade za znanost

BROJ POSVOJENJA DJECE PAO ZA 57 %

U 2017. posvojeno ih je samo 18!