Novosti
OPORBA TRAŽI BAR DVA AMANDMANA

U petak se ipak neće glasovati o Poslovniku
Objavljeno 6. ožujka, 2018.

Zbog zaostataka na dnevnom redu, koji su rezultat prošlotjedne maratonske rasprave o izmjenama saborskog Poslovnika, Hrvatski sabor će ovog tjedna plenarno zasjedanje, umjesto u srijedu, početi već u utorak, a još se ne zna kada će i hoće li ovoga tjedna biti sjednica Odbora za Ustav na temu spornog Poslovnika.

“Ono što mi tražimo imaju vijećnici lokalne samouprave” izjavio je šef Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk poručujući vladajućima da će, ako tako žele, glasovanje o Poslovniku trajati i 15 sati. Na prijedlog Poslovnika je, kaže, podneseno 476 amandmana. SDP je od njih spreman odustati ako se s vladajućima dogovori oko dva ključna amandmana. Traže da stanke po zahtjevima zastupničkih klubova, umjesto između 13 i 14 sati, ostanu kao i dosada - ujutro. Također, kako bi oporbeni prijedlozi brže dolazili pred zastupnike, traže da se u roku tjedan dana, na temelju potpisa minimalno 20 zastupnika, mora održati rasprava o onoj točki koja je na dnevnom redu više od trideset dana. Vladajući su, kaže, zasigurno svjesni da će u slučaju kompromisa prva na meti SDP-a biti Istanbuska konvencija. "Ako se bude tjerao mak na konac, onda ćemo mi za svaki idući zakon kojemu se protivimo uputiti 500 amandmana, pa ćemo za svaki zakon glasovati petnaestak sati", poručuje Bauk.

Predsjednik Odbora za Ustav Željko Reiner ne zna još kada će biti sazvana sjednica Odbora za Ustav a, prema njegovim saznanjima, ovog petka uopće nije predviđeno glasovanje.H

Možda ste propustili...