Novosti
PAD POVJERENJA GRAĐANA U NAJJAČE STRANKE

HDZ i SDP su u šest mjeseci ostali bez sedam posto birača
Objavljeno 6. ožujka, 2018.

Posljednje istraživanje rejtinga stranaka i političara CRO Demoskop potvrdilo je kako od početka ove godine sve najpopularnije političke stranke u Hrvatskoj, manje ili više, imaju problema s popularnošću kod birača.

Za HDZ to još uvijek nije velik problem, jer mu rejting koji je donio iz prošle godine još uvijek jamči pristojnu prednost u odnosu prema svim pratiteljima. No zanimljiva je okolnost da istovremeno rejting ne raste ni njemu ni drugoj velikoj stranci - SDP-u, a zaustavljen je i rast treće stranke po snazi - Živog zida, koji također bilježi pad. Nasuprot njima, Most je ovaj put zabilježio mali pozitivan skok, no, s obzirom na pad u prethodnom razdoblju, ni on nije blizu svojih najboljih rezultata.

Kako je ipak riječ o malim postotcima, vjerojatno na rubu statističke pogreške - HDZ je pao za 0,4 posto, SDP za 0,3, a Živi zid za 0,9 posto (a Most skočio za 1 posto) - nije zabilježen ni osobit rast neke od manjih stranaka, izuzev Neovisnih za Hrvatsku - s 1,2 na 2,5 posto. No ostaje kao činjenica da najjače stranke trenutno nemaju ideju kako vratiti i povećati povjerenje birača u ono što rade, a slično, logično, vrijedi i za njihove lidere pojedinačno. U usporedbi s rezultatima od prije šest mjeseci, iz rujna 2017., te su četiri stranke zajedno izgubile više od 3 posto potpore anketiranih (67,7 posto u odnosu prema tadašnjih 70,8 posto). Kako je Živi zid u tom razdoblju zapravo narastao za gotovo 5 posto, samo dvije najveće stranke - HDZ i SDP - u tih su pola godine zajedno izgubile čak 7,4 posto onih koji bi glasali za njih, od čega čak 5 posto otpada na HDZ. Čime se nastavlja loša tradicija za one koji osvoje vlast u Hrvatskoj.

Politolog Nikola Baketa misli kako HDZ ima najniži rejting od parlamentarnih izbora zato što su u početnom razdoblju birači u većoj mjeri vjerovali da ta stranka, odnosno njezin tada novi predsjednik i premijer, može donijeti neke promjene.

- No i recentni događaji vezani uz Agrokor pokazali su da ipak sve ne ide onako kako su to birači očekivali. S druge strane, imamo SDP, koji se i dalje bori sa svojim unutarnjim problemima vezanim uz vodstvo stranke i nezadovoljstvo pojedinih članova ili unutarstranačkih grupacija. To je jedan od razloga zašto glavna oporbena stranka ne raste u vrijeme kada HDZ pada - rekao nam je Baketa.

Za Živi zid, koji već nekoliko mjeseci drži treću poziciju, Baketa kaže da bez nekih jasnih politika privlači birače, odnosno glasače koji su nezadovoljni trenutnim stanjem, na čemu i temelji cijelu svoju trenutnu priču. No jedini način na koji bi oni mogli dodatno rasti je, kaže, nastanak velike koalicije koja bi eventualno generirala veći broj nezadovoljnih, koji bi to smatrali nekakvim “političkim igrama” HDZ-a i SDP-a. Za Most pak smatra važnim u kolikoj će se mjeri uspjeti dalje organizirati Neovisni za Hrvatsku i koliko će ih birači u tom smislu percipirati.

Igor BOŠNJAK

Nikola Baketa

politolog

Ne nude jasnu politiku koja bi promijenila situaciju

Politolog Baketa ističe kako u Hrvatskoj već duže vrijeme opada povjerenje građana u političke stranke. Tako da se to, kaže, odražava i na podršku strankama čiji su predstavnici najbrojniji u parlamentu. “Takvo nezadovoljstvo često generira ne samo 'prelazak' i opredjeljivanje za druge stranke nego, jednostavno, i neizlazak na izbore, odnosno određenu apstinenciju, koja je kod nas i ovako dosta visoka. Među njima su i oni koji se trenutno ne žele izjasniti ili pak kažu da neće izići na izbore. Povjerenje u političke stranke, ali i institucije hrvatskog društva, već je dugo u opadanju. To nam govori da te stranke ne nude jasnu politiku koja bi promijenila ovu situaciju”, zaključuje Baketa.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana