Novosti
PROJEKT EUROPARLAMENTARKE BILJANE BORZAN

Za istraživanje kvalitete proizvoda 800.000 eura
Objavljeno 5. ožujka, 2018.

Vezani članci

NEKE KOMPANIJE SAME KREĆU U PROMJENE

HIPP, Ferrero i Bahlsen izjednačavaju kvalitetu proizvoda svugdje u EU

Hrvatska zastupnica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta Biljana Borzan objavila je u ponedjeljak kako je osigurala 800 tisuća eura iz EU proračuna za financiranje europskog istraživanja kvalitete prehrambenih i neprehrambenih proizvoda.

- Europska je komisija u rujnu prošle godine objavila kako će raditi na razvoju metodologije za istraživanje kvalitete proizvoda, te je pozvala države članice da se uključe u proces. Premda je Komisija osigurala dva milijuna eura, i premda se u mojoj anketi čak 80 posto građana Hrvatske izjasnilo kako smatraju da su građani drugog reda i kako im se prodaju manje kvalitetni proizvodi, hrvatsko Ministarstvo gospodarstva nije osjetilo potrebu da se javi na natječaj – izjavila je Borzan na konferenciji za novinare u zagrebačkoj Kući Europe.

Na natječaj se javilo čak 16 država te će metodologija biti gotova u travnju. Nakon toga slijede kemijske, senzorske i druge analize i testiranja za koje je novac osigurala upravo Borzan.

- Nisam htjela da dođe do situacije da Komisija razvije metodu za istraživanje, a ne obavi sama testiranja. Zato sam osigurala potporu za projekt testiranja u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača. Na nedavnom izglasavanju proračuna EU-a projektu je dodijeljeno 800 tisuća eura, te će Komisija već u svibnju početi s analizama. Zahtijevala sam da se obuhvati i mnogo kategorija neprehrambenih proizvoda za koje su analize jako skupe pa ih ja nisam mogla platiti u mom istraživanju za Hrvatsku i Njemačku - objasnila je Borzan.

Testiranja će se provoditi tijekom ljeta, a prvi rezultati očekuju se krajem godine. Prvo će se testirati hrana, a zatim higijenski proizvodi, kozmetika i deterdženti. I.M.

KREĆE I IZRADA NOVOG ZAKONA

Borzan je kazala kako će paralelno s testiranjem proizvoda krenuti i proces izmjene zakona na razini EU-a. “Kao izvjestiteljica Europskog parlamenta za kvalitetu prehrambenih proizvoda pišem poziciju Europskog parlamenta prema kojoj će Komisija predložiti novi zakon. Blisko surađujem s povjerenicom za zaštitu potrošača Verom Jourovom. Vjerujem da će rezultati europskog istraživanja biti snažan poticaj za što stroži i efikasniji zakon”, zaključila je Borzan.

Možda ste propustili...

MINISTAR GOSPODARSTVA NA KONFERENCIJI "INVESTCRO":

Želimo investicije koje stvaraju dodanu vrijednost

PREDSJEDNIŠTVO SAVEZA ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA RH

I antifašisti odvojeno u Jasenovac

MARATONSKA SJEDNICA SABORA

Most: Postigli smo svoj cilj

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana