Novosti
HUB

Znatan pad kamatnih stopa
Objavljeno 6. ožujka, 2018.

Hrvatska udruga banaka novo izdanje svoje kvartalne publikacije “HUB Pregledi”, objavljeno u ponedjeljak, posvetila je kretanju kamatnih stopa u 2017. godini te međunarodnoj usporedbi kamatnih stopa na kredite, kao i lanjskom poslovanju banaka.

- Prošlu godinu obilježio je znatan pad kamatnih stopa u svim segmentima kreditnog posredovanja, a zbog utjecaja odgođenog efekta izlaska Hrvatske iz dugogodišnje recesije. Pritom su kamatne stope na stambene kredite zabilježile najveći pad u proteklih desetak godina - izjavio je Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka.

Uspoređujući efektivne nominalne kamatne stope na stambene kredite iznad deset godina, Bugarska, Mađarska, Latvija i Litva trenutno imaju više kamatne stope od Hrvatske. Kod potrošačkih kredita sve zemlje srednje i istočne Europe izuzev Poljske imaju više kamatne stope od onih u Hrvatskoj. Domaći krediti poduzećima, promatrajući kretanja u cijeloj eurozoni, ali i svim zemljama srednje i istočne Europe, nalaze se pak u zlatnoj sredini.

Istovremeno, pozitivan efekt gospodarskog rasta očitovao se i u rastu novih kredita. Promatrajući kreditne transakcije od sredine 2016. do siječnja 2018., kreditiranje stanovništva i poduzeća na bazi 12-mjesečnog prosjeka bilježi rast, a istovremeno padaju novi krediti državi.

- Prema prvim podatcima, u prosincu 2017. i u siječnju 2018. primjećujemo da se više odobravalo stambenih kredita uz valutnu klauzulu. Razlog većeg interesa za tim kreditima nego kunskima vidimo u nižoj kamatnoj stopi, ali i u očekivanju građana da Hrvatska uđe u eurozonu - naglasio je Adrović. Ujedno smatra da u ovom trenutku nema jasne predodžbe hoće li se i kako taj kreditni rast nastaviti. D.Kuštro

6.

mjesto - najbolje kapitalizirani bankarski sustav u Europi je naš hrvastki

Možda ste propustili...

DONIRALA AMERIČKA VLADA

MUP: Milijun dolara za skladište

NESLUŽBENE INFORMACIJE STIŽU IZ SLOVENIJE

Novi Agrokor preuzet će konzorcij hrvatskih tvrtki

TRGOVAČKI CENTRI I BLAGDANSKO RADNO VRIJEME

Na Badnjak će skraćeno raditi i Spar i Pevec

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BOJAN BODRAŽIĆ, PREDSJEDNIK UDRUGE “UPRAVITELJ”

Energetska obnova: Zbog skupljih radova upitna isplativost

2

NESLUŽBENE INFORMACIJE STIŽU IZ SLOVENIJE

Novi Agrokor preuzet će
konzorcij hrvatskih tvrtki

3

ZA ZAKON KOJI POSTOJI VEĆ TRI GODINE NEKI NISU NI ČULI?!

Humanitarne akcije: Svaka kuna koju prikupite, mora biti prijavljena