Svijet
U BEOGRADU BEZ IZNENAĐENJA

Vučić nadmoćno prvi, Šešelj propao
Objavljeno 5. ožujka, 2018.

Vezani članci

IZBORI U BEOGRADU

Glasovao i Dodik

Kao što se i predviđalo, na lokalnim izborima za vlast u Beogradu pobjedu je odnio Aleksandar Vučić i njegova lista Srpske napredne stranke s 45 posto glasova, pa je Vučić u nedjelju navečer, odmah nakon objave prvih preliminarnih rezultata, proglasio pobjedu “što je najbolji rezultat koji je ikada naša stranka postigla u Beogradu”, i dodao kako će za 50-ak dana objaviti ime novog gradonačelnika Beograda. Poraženim suparnicima poručio je kako “ne znaju podnijeti poraz, jer su u politici zbog novca, a ne ideala”.

Proeuropski B92 donosi analizu nedjeljnih izbora i navodi kako lista Aleksandra Vučića, nakon potpunog prebrojavanja, neće imati manje od 45 posto glasova, lista okupljena oko bivšeg beogradskog gradonačelnika Dragana Đilasa bit će druga s osvojenih 16 do 19 posto, a izborni prag prešli su i bivši uspješni srpski vaterpolist i današnji gradonačelnik Novog Beograda Aleksandar Šapić s osam do deset0 posto, i Dačićev SPS sa šest do sedam posto glasova. U beogradskoj skupštini bit će samo četiri stranke ili koalicije od 24, koliko ih je bilo u izbornoj utrci, jer 20 ih nije prešlo prag. Čak 14 lista dobilo je manje od jedan posto glasova.

Sve liste koje nisu prešle prag, prema analizi B92, ukupno su osvojile gotovo četvrtinu glasova, ili 180.000 glasova koji će, prema D’Hondtu, “propasti”, odnosno, pripast će ovim četirima listama koje su prešle prag.

Apsolutni debakl doživjela je Demokratska stranka Dragana Šutanovca, stožer promjena iz prošlog stoljeća i stranka koja je dala gradonačelnika sredinom 90-ih, s oko 2,5 posto, na političku marginu izgleda ponovno odlaze Šešeljevi radikali s 2,5 posto osvojenih glasova, a na margini je već dugo DSS Vojislava Koštunice sa skromnih 1,1 posto. Isti postotak kao Šešelj osvojio je politički cirkusant Ljubiša Preletačević Beli.

LDP Čedomira Jovanovića, među najžešćim kritičarima Vučičevog režima i zaslužan za uhićenje i transfer Miloševića u Haag, osvojio je 0,2 posto glasova, po čemu ga je pretekla i opskurna Ruska stranka i Pokret obnove Kraljevine Srbije.

Desničarski, nacionalistički i rusofilski Pokret Dveri objavio je kako ne priznaje rezultate beogradskih izbora koje je, kako navode, proglasio Aleksandar Vučić.

- Još uvijek ne znamo koji je točno naš rezultat, jer Gradska izborna komisija nije izišla sa svojim rezultatima, nego rezultate izbora priopćavaju stranke vlasti i nevladine organizacije pod nadzorom vlasti - navodi Boško Obradović iz Dvera, a Koalicija “Dosta je bilo - Dveri”, ocijenila je da su izbori za Skupštinu grada Beograda “najprljaviji i najneregularniji od kada je na vlasti Srpska napredna stranka” Aleksandra Vučića.M.Flego

Promatrači izbora zabrinuti

Promatrači izbora Crta (nešto kao kod nas Gong), kaže kako je na beogradskim izborima bilo više nepravilnosti nego na ranijim izbornim ciklusima i da su nepravilnosti utvrđene na ukupno osam posto biračkih mjesta.

- Ono što smo imali prilike vidjeti, veliki je domaći zadatak za institucije u Srbiji koje se moraju ozbiljnije pozabaviti provođenjem zakona koji će omogućiti slobodno izražavanje volje birača i demokratske izbore - kažu u Crti, dodajući kako je bilo fizičkih napada na njihove promatrače.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KOSOVO TRAŽI ODŠTETU ZA RAT

Srbija napravila štetu od 22 milijarde eura

2

BOSNA I HERCEGOVINA

Izetbegović i Čović spremni na koaliranje

3

TERORISTIČKI NAPAD U ATENI

Napad bombom na grčku televiziju